Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strömblad: "Han var för full för att resa sig"

Hans röst hörs på tv:n, i tv-spelet och på ungdomsturneringar runtom i hela landet.

Möt mannen som har munnen som främsta vapen.

För SportExpressen.se berättar Viasats Henrik Strömblad om relationen till Niklas Holmgren, berusade fotbollsstjärnor och om vad det egentligen är som driver honom.

– För mig är inte målet att bli folkets mest älskade kommentator.

Glenn Hysén svarar inte.

Jag testar Bosse Petersson i stället.

Efter fyra signaler lyfter han luren och skrattar gott när jag berättar vad jag vill.

– "Henke" är en fantastiskt trevlig kille. Vi har varit ute och rest en del i jobbet och han gillar att hålla i gång.

Han snackar en del?

– Ja, herregud. Ibland får jag be honom att hålla käften. Jag säger verkligen "nu får du hålla käften, 'Henke'!". Då tittar han på mig och säger "okej". Men en stund senare är han i gång igen.

Tränades av Söderberg

Ett dygn senare hälsar "Henke" mig välkommen till klubbhuset på Grimsta IP.

"Henke" heter egentligen Henrik Strömblad och är en av Viasats mest profilerade kommentatorer.

Vi sätter oss ner och tittar ut över konstgräsplanen där Brommapojkarnas A-lag precis har inlett sin träning.

Det är så långt ifrån San Siro, Old Trafford och Camp Nou man kan komma.

Men det är här på Grimsta han känner sig hemma.

– Jag spelade hockey och bandy också, men när jag var tolv började jag spela fotboll i BP. Jag stod i mål och var faktiskt med och tränade med A-laget när Tommy Söderberg var tränare. Efter ett tag märkte jag att jag inte skulle räcka till som spelare, men fotbollen har ju alltid varit det stora för mig, säger han.

– Nu tränar jag P14-laget i BP där min son Oscar spelar. Det är jättekul, jag har tränat honom sedan han var sex år. Mycket för att vi får göra något tillsammans, men jag gillar även ungdomsfotboll. Åka på cuper och se hur de utvecklas. Jag älskar att gå ner hit och träna med grabbarna.

"Man klampar in"

Engagemanget och entusiasmen har han även användning av i jobbet.

När Henrik Strömblad kommenterar lämnar han ingen oberörd.

– Det bästa är när man hör att någon brinner för sin sport. Kunskapen och engagemanget i matcherna är viktigt för mig. Och så tajmingen. Det är saker som jag hela tiden försöker förbättra. Man kan prata för mycket och man kan prata för lite. Men det är trots allt spelet som är det viktiga. Jag lägger ner mycket tid på förberedelser och research, för mig är det som att vara vältränad. Att man håller i gång hela tiden.

Som kommentator utsätts du för en del kritik också. Hur ser du på det?

– Så är det ju. Man klampar in i folks vardagsrum och alla kanske inte alltid vill att man är där. Det går aldrig att göra alla nöjda, man måste hitta en linje där man känner att man gör sitt jobb på ett bra sätt och förhoppningsvis är majoriteten nöjda. Men det kommer alltid att finnas de som inte tycker att jag är bra.

Tar du åt dig av kritiken?

– Ja, om man formulerar sig snyggt och inte bara vräker ur sig en massa svordomar så svarar jag gärna. Men står det bara "stick och brinn din jävla idiot" så har man ju inte så stort behov av att svara.

Det skrivs ju en hel del på nätet också som din son kanske tar del av. Hur hanterar du det?

– Klart att man får prata med honom. Oscar hänger ju på nätet och någon gång sa han till mig "pappa, det stod någonstans att det var några som inte gillade dig". Han skrattade mest åt det, men jag har sagt till honom att det säkert finns de som kommer att skriva om mig och det kanske till och med kommer fram någon i skolan och säger att "din pappa är kass". Men bara man pratar med honom om det så tror jag inte att det är någon fara.

Grive som mentor

Henrik Strömblad föddes den 6 maj 1965.

Han växte upp i huset mitt emot Bosse Peterssons och drömde tidigt om en fotbollskarriär.

Men vägen blev en annan och efter att ha spelat teater och jobbat som reseledare återvände han till Grimsta för att bli speaker på Brommapojkarnas matcher.

Det ena ledde till det andra, 1991 började han på Radio Stockholm och tre år senare fick han jobb på Eurosport. Till MTG flyttade han 1996 och sedan dess är han en av Viasats främsta kommentatorer.

– Det var Bengt Grive som gav mig jobb på Eurosport. Han var en mycket bra mentor och en person som verkligen lärde mig vikten av ett bra språk och tajmning i sättet att kommentera. Jag minns att han sa till mig att jag skulle försöka hitta min egen stil. "Lyssna på andra kommentatorer, men försök inte att kopiera!". Det är en lång resa och jag lär mig fortfarande. Förhoppningsvis blir man bättre med åren, säger han.

"Klart man skulle fundera"

Strömblad slog igenom samtidigt som Niklas Holmgren, och kompisarnas väg har korsats många gånger.

– Det är rätt så kul faktiskt, jag har ju känt honom sedan vi var 14-15 år och vi började jobba på Radio Stockholm samtidigt. Och nu är han ju tillbaka på Viasat.

Nu får du rätta mig om jag har fel, men det kändes som att du fick göra de största matcherna på Viasat fram tills att Holmgren värvades in 2009. Håller du med om det?

– Nja, jag ser det inte så. Jag ser det som ett lagspel. Att "Nicke" kom in gjorde vårt lag bättre. Det är en duktig Premier League-kommentator och en kille som är uppskattad av tittarna. Jag tycker att vi hittade en bra variation. Sedan kan man alltid sitta och titta på "nu har han fått kommentera United två gånger i rad" och så vidare.

Men tänker man ändå inte på sånt?

– Det är klart att man skulle fundera på det om det blev uppenbart att han under flera månader fick alla toppmatcher. Men jag tycker inte att det var så. Klart att man ville profilera honom när han kom in och då kanske han fick några starkare matcher, men jag tycker att det fördelades rätt så lika. Jag gnisslade absolut inte tänderna för att han kom in och jag blev väldigt glad nu när han kom tillbaka igen.

Har du känt dig petad någon gång?

– Någon gång har man väl känt att "Ah, den där matchen vill ju jag göra", men jag har aldrig känt mig bortplockad. När man var yngre kanske man var mer otålig, men nu har man insett att man inte kan "buffla" sig fram. Det är som med fotbollsspelare. Man vinner inget på att gå till tränaren och slå näven i bordet och säga "varför får jag inte lira?". Då är det bättre att fråga vad man kan göra bättre. Och de diskussionerna har jag haft någon gång.

Jag får intrycket av att du är väldigt ödmjuk. Tror du att du hade kunnat nå ännu längre med vassare armbågar?

– Jag tycker att jag har kommit rätt så långt och jag har fått göra det jag tycker är kul. Jag har gjort allt utom ett stort mästerskap, EM eller VM. Visst, man kan alltid spekulera i det, men för mig är inte målet att bli folkets mest älskade kommentator. Att vara kanalens stora stjärna, det driver inte mig på det sättet. Jag är nog en lagspelare från början. Självklart vill man spela, men laget är det viktiga.

Ilsknade till på holländsk stjärna

I det där laget som han pratar om ingår bland annat expertkommentatorerna.

Henrik Strömblad har jobbat mycket med Bosse Petersson, Glenn Strömberg och Glenn Hysén.

Och minnena är många.

– En rolig historia jag kommer att tänka på är när vi var i Liverpool första gången. Liverpool hade slagit Olympiakos och var vidare i Champions League. Efter matchen blev vi bjudna till en bar av Hyséns gamle kompis John Aldridge. Vi kom upp till den andra våningen där det var ett vip-rum och där satt det två grabbar i en soffa. Den ena ställde sig upp direkt och bugade och bockade, det var Steve McManaman som var lärling på Glenns tid. Den andre var för full för att resa sig, det var Robbie Fowler. Haha, han hade firat rejält och kom inte upp ur soffan riktigt.

Du måste ha intervjuat mängder av spelare genom åren. Har du blivit riktigt förbannad på någon vid något tillfälle?

– Du menar någon som har varit arrogant? Ja, det var någon som gick ifrån intervjun en gång. Det var strul med mikrofonen och jag sa "ursäkta", men då vände han och gick. Då kände jag "vad är det här? Du kan väl visa lite ödmjukhet?". Jag tror att det var Rafael van der Vaart.

Sonen nobbar tv-spelet

Kontrasterna är slående.

Ena dagen jobbar han på de stora arenorna med de stora fotbollsdivorna, nästa dag ligger han på en uppblåsbar madrass på ett gymnastikgolv i Enköping och laddar för inomhusturnering med BP:s P14-lag.

Det måste vara tufft för din son. Han hör din röst hemma, på fotbollsträningen och på tv:n. Och ska han spela tv-spel får han lyssna på dig där också eftersom du och Hysén kommenterar på Fifa-spelen.

– Haha, ja så är det nog. Det kanske är därför som han har börjat spela andra datorspel nu. För att slippa höra på farsan.

När jag pratade med Bosse Petersson sa han att han ibland får säga till dig att hålla käften eftersom du pratar för mycket.

– Jag gillar att hålla låda, det har jag alltid gjort. Vi har varit ute och rest en del så jag kan förstå honom. Det är nog möjligt att jag ser till så att Bosse får skavsår i öronen, säger Henrik Strömblad och skrattar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!