Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska skrällen: ”Det är makalöst”

Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MAJO WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MAJO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

NEW YORK. Pingis-Sverige har guldvittring!

I natt säkrade supertalangen Truls Möregårdh, 19, en plats i VM-finalen efter rysaren mot legendaren Timo Boll, 40.

– Det var makalöst, fan vad han lirade, säger Möregårdhs tränare Stellan Bengtsson till SportExpressen.  

Sedan J-O Waldner vann sitt sista VM-guld 1997 har det bara hänt en gång att den kinesiska gulddominansen i herrsingel brutits (2003, när österrikaren Werner Schlager vann).

Nu har en svensk chansen att ta sig högst upp på pallen: Truls Möregårdh, 19.

19-åringen från Hovmantorp har länge setts som ett av sportens stora framtidsnamn och år 2016 blev han den yngste spelaren någonsin att spela i Champions League.  Han har tidigare två silver från junior-VM samt ett junior-EM-guld på meritlistan. 

Trots sin ringa ålder är han även tvåfaldig svensk mästare på seniornivå och nu har han säkrat medalj även i ett världsmästerskap på seniornivå.

Under VM-semifinalen i Houston i USA under natten mot måndag besegrade 19-åringen tysken Timo Boll, 40, i en nagelbitare över sju set. 

– Timo Boll är en spelare jag har sett upp till hela mitt liv. Att få möta honom i en semifinal på VM, det blir inte bättre. Det var en rolig match och jag njöt av varenda duell. Det svåra med honom är att man hela tiden måste göra om taktiken, i annat fall hittar han lösningar, säger Möregårdh till TT.

Då vände matchen för Möregårdh

Möregårdh hamnade i underläge med 2–0 i set men tog hem tredje och öppnade fjärde starkt. När Boll närmade sig i slutet av fjärde tog Möregårdh och tränaren Stellan Bengtsson en timeout och återfick kontrollen, och tog setet. 

Boll, som har tillhört världseliten i 20 år, tog femte set, men kunde sen inte rå på svenska stortalangen.

I sjätte set gick svensken upp till 7–2 och knäckte sedan tysken med en explosiv bollväxling med där bollen gick fram och tillbaka över nät 14 gånger. Svensken vann poängen efter att ha tjurrusat från att ha plockat en boll långt bak i hagen till att slå in nådastöten framme vid nät. 

– Herregud, det där är turneringens poäng! Det där en av de mest underhållande bollarna i modern historia, man hör publiken dra efter andan, säger kommentatorn Adam Bobrow i tv-sändningen. 

– Jag såg att han fick lite puls efteråt, det var en lång boll, med mycket förflyttningar, säger en tagen Bengtsson till SportExpressen kort efter matchen.

– Det var makalöst, fan vad han lirade! Jag är uppjagad än! Pulsen går som fan, säger Bengtsson.

I sjunde set gick svensken snabbt fram till 5–1 och släppte aldrig in Boll – som under matchen grinat illa över en skadekänning i magtrakten – i matchen igen. 

Truls Möregårdh vann i sju set

Setsiffrorna blev 8–11, 8–11, 11–6, 11–8, 10–12, 11–8, 11–5. 

– Jag gör en fantastiskt bra match. Trots att jag kom under med 2–0 i set kände jag att jag kunde vinna. Även när han fick femte och 3–2 var min känsla att jag skulle ta de två sista seten, säger Möregårdh till TT. 

I finalen väntar nu världsettan Fan Zhendong från Kina, som besegrade landsmannen Liang Jingkun tidigt på måndagsmorgonen med 4–1 i set. 

– Truls ska vara glad nu, men en av våra deviser har varit ”var inte nöjd, var inte nöjd”. Så min roll blir är att få ner honom på jorden igen, säger Stellan Bengtsson. 

Möregårdh returnerade hyllningarna från ”Mini-Stellan”, som ju tog Sveriges första VM-guld i singel för 50 år sedan:

– Han har varit till otrolig nytta och jag är tacksam över hans hjälp. Jag är stolt över all support jag får här och jag vill skicka en hälsning, att jag inte vill komma härifrån med ett sämre resultat än Stellans 1971, säger Möregårdh.

Tidigare under dagen i Houston krossade svenska dubbelparet Mattias Falck, 30, och Kristian Karlsson, 30, Liang Jingkun och hans partner Lin Gaoyuan i semifinalen i herrdubbel – och spelar också final under måndagen. 

Om svenskarna vinner i både i singel och dubbel tangerar det Sveriges mest framgångsrika pingis-VM: superåret 1991. Då vann J-O Waldner singelguldet medan Peter Karlsson och Thomas von Scheele tog förstaplatsen i dubbel. 

Truls VM-final – så ser man den

Dubbelfinalspelet börjar klockan 20.00 på måndag kväll, svensk tid (dammatchen spelas före herrarna), så de svenska herrarna beräknas börja matchen mot sydkoreanerna Lim Jonghoon och Wang Woojin klockan 20.50.

Singelfinalerna börjar 01.00, även där med dammatchen först. Truls Möregårdhs match mot Fan Zhendong följer efter damfinalen – planerad matchstart för svensken är 02.00.

SVT sänder finalen med Chris Härenstam som kommentator och Jan-Ove Waldner som expert. 

Svenska VM-finaler i singel

2021, Houston, USA: Truls Möregårdh.

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Vinst mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

TT

TV: Stellan Bengtsson om långa bilresan till VM