Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De hade masker på sig – stormade ner”

Kaknäscupen anordnas av Järnkaminerna, Djurgårdens officiella supporterförening.Foto: RASMUS KARLSSON

En fotbollsturnering på norra Djurgården stormades av maskerade personer under lördagen.

En person ska ha fått en flaska i huvudet – och polisen kommer upprätta en anmälan gällande grov misshandel.

– När vi kom dit var det inga personer kvar som vi kunde bekräfta hade gjort någonting. Mer än att det är en person som ska ha blivit slagen med vad som tros är en flaska, säger Anna Westberg, talesperson på polisen.

Personer från en huliganfirma med koppling till Hammarby pekas av ett flertal vittnen ut som drivande i attacken mot fotbollsturneringen.

Under lördagsförmiddagen fick polisen samtal om bråk vid en fotbollsplan på norra Djurgården där Kaknäscupen, en årlig turnering för Djurgårdssupportrar som anordnas av Järnkaminerna, klubbens officiella supporterförening, spelades. 

Enligt polisens uppgifter befann sig flera personer på platsen och ett vittne hade sett en person bli slagen av en maskerad person.

Enligt uppgifter till SportExpressen var det ett flertal personer - flera av dem maskerade - beväpnade med allt från träpåkar till knogjärn som stormade platsen. De ska dessutom ha åsamkat skadegörelse på bilar samt konstgräsplanen. 

Ögonvittnenas berättelser om attacken

Uppgifter som bekräftas av ett ögonvittne på platsen som SportExpressen varit i kontakt med. 

- De kom uppe vid klubbstugan och stormade ner. De hade med sig batonger och knogjärn.

- Vi sprang upp mot vägen för att ta skydd. Det är läskigt när kvinnor och barn är inblandande. Det är många barnfamiljer på plats och de stod precis där personerna kom nerspringande. Vi vill ju bara ha kul och spela fotboll, det är det turneringen är till för.

En annan person på platsen berättar att han skickade sin familj i säkerhet. 

– Jag sprang upp och försökte mota bort de som försökta ta sig ner för att slåss. Jag försökte förklara att vi inte vill slåss och att det finns barnfamiljer där nere.

Personer från en huliganfirma med koppling till Hammarby pekas av ett flertal vittnen ut som drivande i attacken mot fotbollsturneringen.

Polisen: ”Kan komma mer information”

Enligt polisen ska en person fått en flaska i huvudet och sedan blivit skjutsad från platsen. När polisen kom till platsen hade läget lugnat ner sig.

– Jag vet om att det är någon form av cup på den här platsen men när vi kom dit så var inga personer kvar som vi kunde bekräfta hade gjort någonting. Mer än att det är en person som ska ha blivit slagen med vad som tros är en flaska, säger Anna Westberg, talesperson på polisen.

– Vi var på plats där med lite olika resurser under en tid och har varit där. Men mer än så kan vi inte bekräfta kring det som har hänt. Det kan hända så att det kommer mer information senare men det är som vi med säkerhet kan säga just nu, säger hon.

Djurgårdens kommentar till händelsen

Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna, vill inte uttala sig om händelserna.

 – Vi vill fokusera på att göra en så bra Kaknäscup som möjligt, säger han.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson känner till händelsen.

– Det kom dit 40-50 man och det blev bråk, men det har lugnat ner sig nu, säger han till Aftonbladet. 

Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson är på plats på Kaknäs. 

– Det viktiga är att cupen har sin gång det tror jag är viktigt ur flera olika aspekter. Sen har vi försökt att samla in uppgifter kring vad som har skett för att se vad vi kan ta med oss framöver för att göra det bättre, säger han. 

Flera vittnen har pekat ut en huliganfirma med koppling till Hammarby som drivande i attacken, men Jonsson kan inte bekräfta att så är fallet. 

– Det kan vi inte göra eller jag kan inte göra det i nuläget. Det är bara att konstatera att det har skett någonting och att det är någonting vi behöver fundera över framöver och se vad vi kan göra för något med alla inblandade aktörer vare sig de är inblandad direkt eller indirekt. Det är viktigt. Vi vill inte spä på några spekulationer, det finns i grunden en polisutredning som löper på som försöker bringa klarhet.

Vet du hur de är med de skadade?

– Nej, jag har inga uppgifter på det alls.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.