Jenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNJenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNJenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jenny Rissveds. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Stoppas från VM – av det svenska förbundet

Publicerad

Förra sommaren vann hon OS-guld i Rio de Janeiro.

Nu får Jenny Rissveds inte ens delta i världsmästerskapen. 

Hon stoppas av det svenska förbundet efter ett avtalsbråk.

– Det är förskräckligt tråkigt. Jag tycker det är jättesynd, säger förbundskaptenen Annie Söderberg till Dalarnas Tidningar.

Jenny Rissveds har ett samarbete med märket Scott som ger henne skor, handskar och hjälm.

På grund av det får OS-guldmedaljören inte tävla för Sverige i VM.

Vill Rissveds köra VM så måste hon byta märke till det som förbundet skrivit avtal med, något hon inte vill göra och då har mountainbike-stjärnan i stället valt att hoppa av landslaget till VM.

– Hon har personlig spons på de bitarna. Landslagsavtalet säger att man måste köra med en annan tillverkare, och det omöjliggör hennes start. Det var ett problem redan förra året och det har inte lösts. Problemet har varit ett faktum hela året. Jenny vill inte vara med om den här situationen helt enkelt. Hon tog ett beslut på egen hand. Det finns tid kvar men vi ser ingen lösning på det, säger hennes manager Johan Elliott till SVT Sport. 

"Försöker överskrida sina rättigheter"

Mellan den 5 och 10 september kommer VM att avgöras i Cairns, Australien.

Där kommer alltså inte Sveriges kanske största medaljhopp att finnas med, och för SVT Sport förklarar förbundets tävlingsansvariga varför avtalsbråket stoppar henne från deltagande i VM.

– Jag tycker det är jättesynd, jag önskar inget hellre än att våra bästa åkare deltar i landslagets verksamhet. Men när deras stora resursstarka proffssteam försöker överskrida sina rättigheter blir det tufft, säger Anders Bromée.

Även åkarna Alexandra Engen och Ida Jansson kommer att missa VM på grund av dessa omständigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag