Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppades i tv – för sitt namn

Robert Lee (till höger).
Foto: Twitter
Robert E. Lee-statyn i Charlottesville.
Foto: JULIA RENDLEMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har blivit en av 2017 års stora snackisar inom amerikansk sport-tv. 

En kommentator har stoppats från att kommentera i tv på grund av sitt namn – och nu har Fox News bojkottat sportjournalisten Clay Travis för att han klagat. 

Sydstatsgeneralen Robert E. Lee, en av förgrundsfigurerna i det amerikanska inbördeskriget, har blivit plågsamt aktuell under andra halvan av 2017. Lee stod som staty i staden Charlottesville, Virginia, och när det uppstod planer på att riva statyn samlades nationalister och högerextremister till en demonstration. 

Demonstrationen blev snabbt en av de mest hett omdebatterade frågor i USA – och inte heller idrotten blev förskonad. 

Stoppades på grund av sitt namn

En ESPN-kommentator vid namn Robert Lee delar namn med den berömde generalen. Och när Lee, som har asiatiska rötter, skulle kommentera en match i just Charlottesville, fick han order om att stanna hemma. Den politiska spänningen hade gett ESPN kalla fötter. 

"Det handlar inte om att någon skulle bli förolämpad. Det handlade om att det fanns en stor möjlighet att han skulle bli offer för en massa skämt och Gud vet vad mer", skrev ESPN i ett förklarande uttalande. 

"Det kändes rätt för alla inblandade. Det är riktigt tråkigt att det ens en kom ut och vi tycker att det är synd att det ens blivit ett problem". 

Travis protesterade

Och kontroversen fortsätter att få konsekvenser. Nu hävdar sportjournalisten och opinionsbildaren Clay Travis att nyhetskanalen Fox News har avbokat honom för att han har varit för kritisk mot ESPN. 

Han menar att det beror på att Disney, som äger ESPN, satt press på Fox. 

"Mina inbjudningar till Fox News slutade att komma. Så jag mejlade dem, för att jag hade fått ett tips. Jag fick höra att jag inte får dyka upp på Fox News längre för att Disney och deras vd Bob Iger har klagat på att jag gett ESPN för mycket skit", skriver Travis på Facebook. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.