Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stödet: ”Viktigt att våga prata om det”

Karin Frick. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anna Brolin. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL

Anna Brolin valde nyligen att dra ned på sitt arbetstempo. 

Nu stöttas hon av tv-kollegan Karin Frick – som även berättar om hur hon själv arbetar för att undvika den värsta stressen.

– Det är viktigt att våga prata om det här, säger Frick. 

SportExpressen har träffat programledaren för ett samtal om jobbet på Discovery, utmaningarna med Europa League och kommande innebandy-VM.

Karin Frick är ett av Discoverys ansikten utåt. Förutom att leda sändningar i samband med såväl OS som förra VM-kvalet i fotboll ser vi henne även i Europa League-studion och hon kommer att leda kanalens nya innebandy-satsning i höst och vinter.

Flera gånger har hon fått känna på att i princip vad som helst kan hända när man sänder live. Något som ger jobbet en extra krydda, menar hon. 

– Jag har lärt mig jättemycket de två senaste åren. Det är väl en kombination med att man blir äldre men också att man känner sig bekväm med sin yrkesroll. Jag älskar ju när det är kaos och studion blir stormad och man river körschemat. Det blir äkta på något vis, säger Frick.

Hon säger att det faktum att hon även arbetar med andra saker än tv har hjälpt henne att hitta en trygghet i sin egen förmåga att kunna hantera olika situationer ute på arenorna.

– Det är viktigt att kunna vara beredd på olika situationer. Vi ska sända allsvenskan om ett par år och vi såg senast i derbyt när det blev uppskjutet, sådant händer hela tiden. 

”Vi har inte pratat om att ta de besluten”

Frick syftar på derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele 2 arena i början av september då en brinnande bengal kastades mot sittplatsläktaren och matchstarten sköts upp med en halvtimme. Under samma match fick även en fotograf en stol kastad på sig.

Händelserna ledde till att C More tog ett beslut att inte längre ha sin studio på plats på arenan. 

Hur mycket diskussioner har ni kring säkerhet när ni sänder på plats?

– Man har ständigt en diskussion om säkerhet så klart. Det var någon EM-kvalmatch  där vi stod lite utsatt där publiken kunde kasta ner ölmuggar och mynt och sådant. Och jag vet att det även var någon gång under hockeyallsvenskan som en kollega fick någonting kastat på sig, men jag kan inte minnas att jag har varit i en situation där vi pratat om att ta samma beslut som TV4 gjort nu, säger Frick.

– Men det är en balansgång, man vill ju stå där nere för man tappar lite närvaro om man flyttar in studion men jag förstår samtidigt att TV4 valde att ta det beslutet som de har tagit nu. Man måste kunna känna sig trygg på arbetet. 

”Han säger att jag har ett lekjobb”

De jobb som Frick gör vid sidan av tv-jobben för Discovery handlar om att hon till exempel är konferencier och värd för andra idrottsevenemang. Som SM-finalerna i innebandy och tennisveckan i Båstad.

– Min son brukar säga till mig att jag har ett lekjobb och det är inte helt osant. Det är så roligt och en härlig känsla att det aldrig är tråkigt att gå till jobbet för man tycker så mycket om det, säger Frick samtidigt som hon menar att det inte enbart är positivt att ha den inställningen till sitt yrke alla gånger.

– Det blir nog lätt så att man inte märker hur mycket man går upp i det förrän det är för sent, förklarar hon.

Stöttar kollegans beslut

Branschkollegan och TV4-profilen Anna Brolin gick nyligen ut med att hon drar ner på arbetstempot under hösten efter att kroppen börjat säga ifrån.

Karin Frick stöttar kollegan, och hennes beslut att berätta öppet om sin timeout.

– Det är viktigt att våga prata om det här, för att bli en förebild för andra och kanske framför allt för yngre personer. Det tror jag är jättebra, säger Frick och fortsätter:

– Jag tror att det i många fall finns en rädsla, precis som om man ska gå hem på föräldraledighet, att man inte riktigt vågar vara borta för det finns en oro över om man kommer glömmas bort. Men det är viktigt att kunna lita på sig själv, att man håller även om man tar ett sådant här beslut och det är viktigt att visa att man faktiskt kan göra det och få uppbackning.

Samtidigt berättar hon om hur hon själv arbetar för att förebygga att hamna i en ohållbar situation.

– För mig har det varit bra sedan jag började här att jag får ganska mycket frihet och disponerar min egen tid. Det finns förväntningar på mig, så klart, men inte på att jag ska vara här varje dag. Det har hjälpt mig jättemycket och lättat upp i mitt schema att jag kan jobba mer hemifrån.

 

Karin Frick i tv-rutan i höst

* Europa League-studion i Kanal 9 med fokus på Malmö FF (start 20 september)

* Innebandystudion i Eurosport och Kanal 9 kring SSL

* Innebandystudion i Kanal 5 och Kanal 9 under VM i Prag i december

* Barncancergalan i Kanal 5 den 1 oktober

 

”Det ställer högre krav”

Under hösten blir det stort fokus på Europa League dit Malmö till slut tog sig efter att ha slagit ut Midtjylland i play off. En viktig pusselbit för Discoverys sändningar kring turneringen, menar Karin Frick. 

– Europa League är ju inte för den breda publiken som till exempel när landslaget spelar. Då kollar många fler som kanske inte är fotbollsintresserade på det sättet till vardags. Med Europa League får man en mer nischad publik vilket ställer högre krav eftersom publiken är mycket mer kunnig och initierad.

Vad krävs för att bygga intresse kring en turnering som Europa League? Som förvisso är stor, men svår att jämföra med till exempel Champions League. 

– Man får försöka hitta de delarna där man tänker att det finns ett svenskt intresse. Förra året behövde vi inte riktigt fundera på det när Östersund var en sådan otrolig framgångssaga och det var mycket fokus på dem. Året innan det hade vi Zlatan och all den dramatiken som blev i och med hans knä på slutet.

I övrigt ser Karin Frick fram emot att få leda Discoverys innebandysatsning till hösten och vintern. 

– Innebandyn är stor, man tänker oftast inte på hur stor den är. Men jag har varit konferencier i Globen två år på raken på SM-finalerna men nu ska jag sända SM-finalerna i Globen också, så jag tar ett steg upp från golvet upp i studion.

– Det ska bli kul att leda innebandysatsningen, vi kommer sända väldigt mycket matcher och ha en del studioinramningar. Jag ser fram emot herrarnas VM som är i Prag i december också. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!