Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärntalangen Sam kommer ut som gay

Foto: Brandon Wade

Den amerikanska fotbollsligan NFL är på väg att få sin första öppet homosexuella spelare.

Den defensiva talangen Michael Sam kommer under söndagen ut som gay.

– Jag förstår hur stort det är. Ingen har gjort det här förut, säger Michael Sam till ESPN.

För två år sedan kom Anton Hysén ut som den förste öppet homosexuelle idrottsmannen i Sverige. Något som uppmärksammandes världen över.

I spåren efter honom följde ett antal fotbollsspelare i Europa. Där den förre tyske landslagsmannen Thomas Hitzelsperger står ut som den mest meriterade.

På andra sidan Atlanten kom under fjolåret Washington Wizards basketspelare Jason Collins ut som den förste homosexuelle spelaren i någon av de fyra stora proffsligorna NBA, MLB, NFL och NHL.

När Collins berättade om sin sexuella läggning var han 34 år med en dalande stjärna.

En stor talang

Nu har amerikanerna fått uppleva något annorlunda.

24-årige Michael Sam som spelar amerikansk fotboll för Missouri i collegeligan berättade under söndagen att han är homosexuell.

Michael Sam räknas som ett av de mest lovande defensiva spelarna i USA och blev utsett av nyhetsbyråns AP:s till årets bästa defensiva spelare i collegeligans sydöstra konferens. Nu väntas han draftas av något lag i proffsligan NFL. En liga som aldrig tidigare haft någon öppet homosexuell spelare.

– Jag är en öppen och stolt homosexuell man, säger Michael Sam till ESPN.

– Jag förstår hur stort det är. Ingen har gjort det här förut.

Han kommer ut för allmänheten. Men för hans lagkamrater i Missouri har det inte varit någon hemlighet.

– Jag berättade det för dem i augusti förra året. De tog det fantastiskt och har stöttat mig från dag ett. Jag skulle inte kunnat be om bättre lagkamrater, säger Sam.

Svår bakgrund

Beslutet att gå ut och berätta om sin sexuella läggning kan tyckas stort. Men för Michael Sam stod det sig slätt i jämförelse med vad han tidigare upplevt.

– Min äldste bror blev skjuten till döds, min äldre syster dog innan jag föddes, två av mina bröder har åkt in och ut ur fängelse och jag och min syster var de sista som träffade en av mina andra bröder innan han försvann, säger Sam och fortsätter:

– Jämfört med det jag har upplevt så var det här ingenting.

Hans ser sin svåra bakgrund som en drivkraft i sin karriär.

– Jag ville inte följa i mina bröders fotspår. Jag vet vad jag vill och det är att bli den förste homosexuelle spelaren i NFL, säger Sam.

Ännu inte draftad

För att få spela i NFL krävs att man blir draftad. Något Michael Sam ännu inte är. Men att klubbar skulle tveka att plocka in honom när han kommit ut är inget Sam är nervös över.

– Mina lagkamrater visste om det. Så jag utgår från att scouter som kommit hit för att studera mig också visste om det. Däremot så visste jag om medierna hade koll på det. Jag var rädd att det skulle läcka ut innan jag fick berätta det själv. Det är min sanning och det är därför jag berättar det nu, säger Sam.

NFL har tidigare haft problem med homofobi och så sent som förra veckan sa New Orleans Saints Jonathan Wilma till ligans hemsida att han inte trodde att en homosexuell spelare skulle ha svårt att bli accepterad.

Inte orolig över att accepteras

Själv är dock Michael Sam inte orolig över att få acceptans för vem han är.

– Förhoppningsvis så kommer de inte döma mig för att jag är gay. Utan bara se på mig som en spelare som jobbar hårt och kan hjälpa laget att vinna matcher och mästerskap, säger Sam och fortsätter:

– Jag är inte rädd för vem jag är. Jag är fotbollsspelare, afroamerikan och gay. Det är vem jag är.

NFL själva hyllar Michael Sams beslut att komma ut för världen.

"Vi beundrar Michael Sams ärlighet och mod. Michael är en fotbollspelare. Vilken spelare som helst med skicklighet och beslutsamhet kan lyckas i NFL. Vi ser fram emot att välkomna och stötta Michael Sam 2014.", skriver man på sin hemsida.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.