Stjärnornas sorg efter Göran Söderlunds död

Göran Söderlund tillsammans med Gunde Svan 1993.
Foto: Paul Hansen
Torgny Mogren under sin aktiva karriär. I dag sörjer han Göran Söderlunds död.
Foto: BILDBYRÅN
Jonas Claesson höjer bucklan efter segern i VM 1995. Bandy var en av sporterna som Göran Söderlund bevakade mest.
Foto: STERRE HYTTAN
Göran Söderlund arbetade som sportreporter på Expressen mellan 1969 och 1999.

Göran Söderlund är död.

Expressens legendariske sportreporter har somnat in, 76 år gammal, och sörjs av tidningen och många av Sveriges största idrottshjältar.

– Han var med under i stort sett hela min karriär och vi blev vänner, säger Torgny Mogren.

Under 30 år var Göran Söderlund en av Expressens mest profilerade sportreportrar.

Han började sin tid på tidningen 1969 och blev snabbt förknippad med framför allt vinteridrotter som längdskidor, bandy och ishockey. Söderlund följde bland annat Ingemar Stenmark under dennes makalösa karriär och bevakade inte mindre än fem raka olympiska vinterspel.

Nu har Expressen sorg.

Göran Söderlund har avlidit i en ålder av 76 år.

”Envisa gubbe! Älskade pappa! Trodde du hade nio liv. Jag hann aldrig säga hej då. Fattar du inte att jag behöver vara någons dotter en stund till. Ingen älskar dig som jag och jag går sönder nu när du inte är här. Vila i frid älskade pappa, Göris. Det var inte alltid lätt, men du var alltid min hjälte, min oro, min skakiga klippa. Jag älskar dig. Vila i frid. Lova!”, skriver dottern Ann Söderlund, journalist, programledare och författare, på Instagram. 

Expressen-ikonen Göran Söderlund död

Under många år följde Söderlund de svenska längdskidåkarna på mycket nära håll. Torgny Mogren och Gunde Svan minns en sportreporter med stor yrkesstolthet och integritet.

Göran Söderlund kunde man anförtro saker.

– Han var med under i stort sett hela min karriär. Vi hade en jättebra relation, han som journalist och jag som idrottsman. Det kändes som att han visste var gränserna gick. Man känner att man blir vänner. Man går inte över gränserna utan man får det man behöver och kanske lite till i och med att man accepterar varandra, säger Torgny Mogren.

Gunde Svan fyller i:

– Det är tråkigt. Min fru Marie hade kontakt med honom runt jul. Han var Expressens journalist i skidspåren på min tid och en av få som aldrig missbrukade ett förtroende.


Glenn Hysén på Wembley 1988. Mittbackens insats mot England var så spektakulär att Göran Söderlund gav honom sex getingar.
Foto: ANDERS HOLMSTRÖM/TT NYHETSBYRÅN
Torgny Mogren och Ingemark Stenmark spelar kändisgolf i Kungsbacka 1993. Expressens reporter Göran Söderlund, med anteckningsblocket i famnen, är på plats och rapporterar.
Foto: JOAKIM ROOS

Bandylegendaren Jonas Claesson:

– Jag tog jätteilla vid mig när jag fick reda på det här. Jag måste säga att han var speciell. För det första var han extremt duktig på att skriva, vilket gjorde att han alltid lyckades skapa något positivt. Jag tror att idrottarna som han skrev om verkligen hade ett stort förtroende för honom. Han var alltid ärlig och schyst.

Curt Einarsson, tidigare förbundskapten för Sveriges bandylandslag, lärde känna Söderlund 1968 och kommer sakna sin vän.

– Det finns i dag ingen levande bandyjournalist som skrivit så mycket om sporten som Göran. Han hade inga ovänner. Under sina glansdagar hade han en träffsäker analys och god iakttagelseförmåga som satte spets på hans arbete, säger han.

Expressens redaktionschef Magnus Alselind framhäver också Söderlunds stilistik, som var synonym med kvalitet.

– ”Katten” eller ”Söder”, kärt barn har många namn, var av den gamla skolans sportjournalister som var bryggan mellan stjärnorna och publiken när tv-sändningarna tog slut direkt efter målgång, långt innan sociala medier gav egna kommunikationsvägar. Det krävde en stor förståelse för såväl idrottaren som publiken, säger Alselind och avslutar:

– Välskrivna texter om sport, ofta vinteridrotter som längdskidor, bandy och ishockey var Göran Söderlunds signum. När han var bra var han bäst, som på Wembley 88 med betyget sex getingar till Glenn Hysén.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.