Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnornas kritik: ”TV4, har inte ni nolltolerans?”

TV4: ”Det passar inte att han fortsätter”.
Alexander Bard.Foto: /IBL / /IBL
Alexander Isak.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alexander Bard attackerade Black Lives Matter-rörelsen och menade att svarta borde ”jobba i stället för att leva på bidrag”. 

Flera av fotbollslandslagets största stjärnor krävde att TV4 agerar. 

”Vi har sett er ta ställning och och agera mot annat, vi förväntar oss inget mindre nu”, skriver Alexander Isak på Instagram. 

På lördagsnatten meddelade kanalen att profilen får sparken.

Afroamerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis har utlöst en ny våg av protester mot rasism över hela världen. Under lördagen ifrågasatte TV4-profilen Alexander Bard Black Lives Matter-rörelsen i ett inlägg på Twitter. 

Bard, som i flera säsonger suttit i juryn för TV4-programmet ”Talang”, skrev bland annat att om svarta liv ska spela roll borde de ”ta sig samman, studera hårt, skaffa jobb och tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag”. 

Nu riktar flera av det svenska fotbollslandslagets största stjärnor kritik mot Alexander Bard – och kräver att TV4 agerar. 

Alexander Isak, som utsattes för rasistiska tillmälen i samband med en EM-kvalmatch mot Rumänien i höstas, öppnar för att bojkotta TV4, som har rättigheterna till landslagets matcher och även La Liga, där anfallaren spelar för Real Sociedad. 

”Har inte ni nolltolerans mot rasism?! Vi har sett er ta ställning och och agera mot annat, vi förväntar oss inget mindre nu! Tills dess, hejdå”, skriver Isak på Instagram. 

Olof Lundh om Bard: ”Det är oacceptabelt”

Landslagskollegan Robin Quaison är inne på samma spår: 

”Jag är upprörd över detta ignoranta och rasistiska uttalande och hoppas att alla som känner likadant tar ställning och gör sin röst hörd mot rasism. Efter att ha läst TV4 kommentar angående Alexander bards ord, blir jag ännu mer upprörd! Detta är ett fegt svar av TV4, som arbetsgivare har ni ett ansvar! Jag kräver att TV4 tar ställning och agerar, tills dess så kommer jag att bojkotta allt som är kopplat till TV4”. 

Flera andra landslagsprofiler, som John Guidetti, Jimmy Durmaz, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg, har stöttat Isaks och Quaisons inlägg. 

TV4:s fotbollsreporter Olof Lundh, som bevakat landslaget för kanalens räkning de senaste åren, kommenterar stjärnornas kritik så här: 

”Jag förstår de som nu bojkottar TV4. Att vi som företag inte tar mer aktivt avstånd från vad en profilerad medarbetare skriver är oacceptabelt. Yttrandefrihet är givet i ett öppet samhälle, men som företag kan man ta ställning mot direkta felaktigheter och markera var man står i en viktig fråga”, skriver Lundh på Instagram. 

På lördagsnatten så meddelade TV4 att Bard får sparken

– TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i Talang, säger Lotta Edvardsson, exekutiv producent för programmet, i en kommentar. 

https://www.instagram.com/p/CBYl4sZnPPd/?hl=sv
Expressens tv-krönikör om Alexander Bards tweet: ”Jag blev nästan mållös”.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.