Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnornas kritik mot Sveriges OS-ansökan

Storstjärnan kritisk.
Maria Pietilä Holmner.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Lindsey Vonn.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mikaela Shiffrin.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

LAUSANNE. Sveriges ansökan om OS 2026 har mött motstånd i den alpina världen.

Först var det Mikaela Shiffrin som sågade Åre – och nu väljer även Lindsey Vonn att ställa sig bakom Italiens kandidatur.

Men Maria Pietilä Holmner är inte orolig.

– Väldigt många åkare gillar att tävla i Åre. De tycker det är exotiskt och undrar fortfarande om det går isbjörnar på gatorna, säger Pietilä Holmner som är på plats i Lausanne vid dagens omröstning.

En rad kända idrottsprofiler är på plats i Lausanne för att stötta Sveriges OS-ansökan i dag. Och en av dem är alltså Maria Pietilä Holmner, som själv har tävlat i tre OS och dessutom har sex VM-medaljer på meritlistan.

– Det vore så fantastiskt om vi kunde få OS till Sverige, säger Pietilä Holmner när SportExpressen träffar henne i konferensbyggnaden där dagens möten och presentationer äger rum.

Vad känner du att du kan bidra med här?

– Framför allt bidrar man väl till teamkänslan. Vi kommer hit med ett stort team, med en bra bredd. Det är näringsliv, kungafamilj och alteter. Och jag tror också att det är den känslan ett OS i Sverige skulle ha, att vi verkligen gör det här tillsammans.

Hon fortsätter:

– Sen har jag kontakt med några som är röstberättigade också. Bland annat Kikkan Randall, den tidigare längdåkaren. Man får mingla runt och prata lite.

Kritiken från Shiffrin

Om Sverige får arrangera OS 2026 kommer alpintävlingarna att avgöras i Åre. Så sent som i vintras avgjordes VM där och vädret ställde då till med en del problem.

En av dem som klagade allra mest högljutt var storstjärnan Mikaela Shiffrin.

– Sett till förhållandena här de senaste två veckorna tycker jag inte de ska lägga OS här, förklarade Shiffrin i en intervju med SportExpressen.

– Jag vill inte säga något som gör folk arga, men sett till förhållandena här senaste två veckorna... jag vet inte hur vanligt det är här, jag gillar alltid att vara här och det är alltid speciellt för mig här eftersom jag vann min första världscuptävling här. Men är det så här alldeles för ofta tycker jag inte man ska köra OS här. Det förtjänar inte att vara en OS-backe. Du vill inte behöva köra från reservstarten.

Inför dagens omröstning har även Lindsey Vonn vänt ryggen mot Åre och i stället stöttat den italienska kandidaturen, som har planerat för alpina tävlingar i Cortina.

– Jag hoppas verkligen att Cortina får OS 2026. Jag har så många fina minnen från den backen. Det är en otrolig plats, extremt vackert och alla där är så passionerade för vintersport, säger Vonn i en video på Twitter.

– Snälla, rösta på Cortina!

https://twitter.com/milanocortina26/status/1142077137794600960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1142077137794600960%7Ctwgr%5E393039363b636f6e74726f6c&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.insidethegames.biz%2Farticles%2F1081009%2Fioc-session-d-day-for-stockholm-are-and-milan-cortina-as-host-chosen-for-2026-winter-olympic-and-paralympic-games

Frågar om isbjörnar

Maria Pietilä Holmner tycker det är orättvist att bedöma Åre utifrån vädret som var under VM i vintras.

– Alpint är en utomhusidrott och dåligt väder kan det vara i både Åre och i Cortina. Under VM senast hade vi alla årstider på två veckor, men hade mästerskapet legat en vecka tidigare så hade det varit hur bra som helst, säger Pietilä Holmner.

– Sen upplevde jag också att vissa slängde ur sig det där i besvikelse: ”Vad fasen, dåligt väder!”

Annars har Åre varit en populär plats bland åkarna?

– Ja, min känsla är att väldigt många har gillat att tävla i Åre. De tycker att det är lite exotiskt, de undrar fortfarande om det går isbjörnar på gatorna. Många gillar att komma dit.

Så det kommer inte bli uppror om OS hamnar där?

– Det kommer absolut inte bli uppror, jag tror att många kommer jubla. Och det hoppas jag att vi kommer få göra i kväl

Klockan 18.00 meddelar internationella olympiska kommittén vilka som får arrangera OS 2026.

Här är förutsättningarna i Sveriges OS-ansökan.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.