Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna hyllar Düsing: ”Var som en del av laget”

Expressens sportfotograf gav svenskarna bilder av de stora ögonblicken.
Jan Düsing med Anders Gärderud och den klassiska bilden när Gärderud spurtar mot guld på 3000 meter hinder i OS 1976. Bilden blev senare också ett frimärke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ralf Edström och Ruud Krol från Nederländerna hjälper varandra upp efter en kollision under VM 1974. Bilden blir sedan utsedd till VM-turneringens bästa av AIPS, det internationella sportjournalistförbundet.
Foto: JAN DüSING
Garageportarna på husen var bytta, men originalet som Björn Borg bollade mot under sina unga år fanns kvar – och förevigades med tennisikonen på plats i Södertälje 2003.
Foto: JAN DÜSING
Guldplanet inifrån. Arto Blomsten och världsmästarna i Tre Kronor 1992 ser ut över Stockholm där tre Draken-stridsplan från flygvapnet eskorterar laget sista biten till Arlanda.
Foto: JAN DÜSING
Folkfest på Stockholms gator när det svenska damlandslaget i fotboll kommer hem från VM 2003 som silvermedaljörer.
Foto: JAN DÜSING
Gunde Svan med sina guldmedaljer i OS Sarajevo 1984.
Foto: JAN DÜSING
Hemma hos de svenska hockeystjärnorna i Nordamerika. Anders Hedberg och Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson äter i soffan i hemmet i Winnipeg 1974, medan Hedbergs flickvän Gun-Mari stickar.
Foto: JAN DÜSING
Föregångaren till Peter ”Foppa” Forsbergs klassiska straff i OS 1994. Kenta Nilsson kommer fri och lurar den amerikanske målvakten i hemma-VM i Globen 1989.
Foto: JAN DÜSING
Jörgen Brink tar 2011 en av sina segrar i Vasaloppet.
Foto: JAN DÜSING
Jan Düsing firas på redaktionen då han hade arbetat 40 år på Expressen.
Foto: CHRISTINA SUNDIEN
1 / 11

Han fotograferade de stora stjärnorna. 

Och de stora stjärnorna tyckte om när Jan Düsing var på plats.

– Han var en duktig fotograf och en fantastisk människa. Jag har bara en hockeybild hemma på väggen, den är tagen av Janne Düsing, säger Mats Sundin.


LÄS MER: 20 klassiska bilder av Jan Düsing

I över 40 år var Jan Düsing fotograf på Expressen.

Ständigt på resa i Sverige och ute i världen. Ofta och gärna på idrottsarenor. Kanske allra helst på hockey. 

Eller som Expressens reporter Tommy Schönstedt en gång så fint beskrev det: ”Runt hockeyrinkar i Sverige blänker ofta den düsingska, blankpolerade hjässan till varje vecka och det är knappt någon levande hockeyspelare som inte morsar på Expressens meste hockeyfotograf”.

Nu är Jan Düsing död, i sviterna av corona - han blev 75 år.

Förre hockeystjärnan Håkan Södergren minns den där ”blankpolerade hjässan”.

– Det var en tid då jag minns domare som sa att när det var match på Hovet och de skulle släppa pucken för matchens första tekning, så kollade de först mot sekretariatet att de var klara, sedan mot bortakeepern att han var klar, mot hemmakeepern och sedan mot Janne Düsing i ett sarghörn - och sen var det dags för match.

Håkan Södergren poserar vid en staty under VM i Wien 1987, där Tre Kronor sedan blev världsmästare.
Foto: JAN DÜSING
Håkan Södergren blev efter den aktiva karriären expert i tv. Här med programledaren Niklas Jihde 2010.
Foto: JAN DÜSING
Börje Salming stoppar ryssen Alexander Skvortsov under Canada Cup 1976.
Foto: JAN DÜSING
Börje Salming under en kampanj för att lämna blod 2010.
Foto: JAN DÜSING
Foto: JAN DÜSING

Södergren mottog dödsbudet med sorg.

– Janne var en mysfarbror och en riktig institution och så mycket mer än en sportfotograf. Han ville alltid lite mer. Han tog med mig på ett specialjobb en gång då han ville testa lite nya vinklar och vi tog bilder med ljus i hjälmen, och ljus ovanifrån och ljus underifrån och allt möjligt. Några av de bilderna hängde länge bakom glas och ram hemma hos mina föräldrar.

Salming gillade när Düsing kom på besök

Börje Salming kom till Gävle som ung talang i början av 70-talet. Jan Düsing, som kommer från Gävle, hade då precis börjat på Expressen i Stockholm och det blev många hemresor för matcher i gamla Gavlerinken.

– Janne följde mig genom hela min karriär. Han var en fantastisk fotograf och en väldigt bra kille. Det känns så fruktansvärt tragiskt att han är borta, säger Börje.

Det blev många resor till Nordamerika för Janne Düsing genom åren.

– Han kom till Toronto många gånger och jag träffade honom på flera platser runtom i Nordamerika, det var alltid kul när han dök upp. Vi blev goda vänner genom åren. Han tog så jäkla bra bilder. Jag ringde honom flera gånger och bad honom skicka bilder. Det är jag fantastiskt glad för i dag, säger Börje.

Bilden av Jan Düsing – med Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin efter OS-guldet 2006 – som hänger på väggen hemma hos Sundin.
Foto: JAN DÜSING

Nicklas Lidström minns också en skicklig fotograf med mycket värme i sig.

- Han var en otroligt vänlig man, som man gillade från första stund. Han hade en väldigt välkomnande personlighet och man hejade på honom kanske mer än andra. Ja, man fick en speciell relation till Janne. 

Efter svenska OS-guldet i Turin 2006 tog också Jan Düsing en väldigt speciell bild på trion Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg - som låg bakom guldmålet mot Finland.

– Det var ingen tvekan att säga ja till Janne om den bilden. Det gick inte att säga nej när han kom med sitt varma leende, säger Nicklas.

Mats Sundin: ”Han följde hela min karriär”

Bilden på de nyblivna guldmedaljörerna med champagnen i en limousine är den enda hockeybilden som hänger på väggen hemma hos Mats Sundin.

– Janne Düsing fick inte nej av mig. Han följde hela min aktiva karriär. Och den bilden ville jag verkligen ha hemma på väggen, säger Mats Sundin och fortsätter: 

– Usch, så tråkigt att höra att han gått bort. Han var oerhört professionell i det han gjorde och samtidigt en fantastisk person. Han lyckades få mig att känna mig bekväm i alla lägen då han tog bilder. Ibland var han som en del av laget.

Klassiskt mål av Mats Sundin. 2–1 mot Sovjet under VM 1991 och Tre Kronor blir världsmästare.
Foto: JAN DüSING
Mats Sundin världsmästare igen 1998.
Foto: JAN DÜSING
Mats Sundin med OS-guldet 2006.
Foto: JAN DÜSING
Seger för Djurgården i en juniorturnering 1985. Mats Sundin höjer pokalen.
Foto: JAN DüSING

Förre superstjärnan Mats Sundin vann SM-guld, VM-guld och OS-guld framför Düsings kamera. 

Sundin säger ”mina tankar går till hans familj, nära och kära” och ställer frågor till mig om Janne, sedan säger Mats Sundin:

– Det är bra att du skriver en text om Janne. Gör ett bra jobb nu! Det är han värd.

Även Gärderud har en Düsing-bild

Två andra hockeyprofiler som blivit fotograferade av Janne Düsing många gånger genom åren är Leif Boork och Håkan Loob.

Håkan Loob säger:

- Fy fasen vad tråkigt att höra. Vilken härlig människa han var! Han var runt mig i min karriär i alla år och måste ha tagit tusentals bilder på mig. Jag kan bara säga bra saker om honom. Jag har aldrig haft några problem med honom. Han kom alltid med ett smajl och glädje. 

– Om han kom fram under ett VM och ville ha en bild vid typ Saluhallen i Åbo, då ställde man upp direkt. Man sa inte nej till Janne Düsing, fortsätter Håkan Loob.

Tre Kronor har aldrig vunnit Canada Cup eller World Cup, men under Leif Boorks ledning tog sig Håkan Loob och laget till final efter semifinalseger med hela 9–2 mot USA.
Foto: JAN DÜSING

Leif Boork, som förutom alla ledarjobb genom åren även medverkat i Expressen, blev god vän med Janne Düsing.

– Neeej - det var jäkla tråkigt att höra. Vi har haft oerhört mycket med varandra att göra genom åren. Jag gillade honom starkt. Det första jag tänker på med Düsing är att han alltid var så glad på jobbet. Det var alltid ett leende när man mötte honom, sedan var han en duktig yrkesman och väldigt skicklig på att komma nära utan att störa, säger Leif Boork. 

Under åren på Expressen gjorde Düsing bland annat 25 hockey-VM, alpina VM, över tio OS, skid-VM och sim-EM...

Många resor. Många klassiska bilder. Och flera generationer Expressen-medarbetare har fina minnen av resor tillsammans med Jan Düsing, som var mästerlig på att berätta om spännande uppdrag från förr.

Ett minne han återkom till var OS i Montreal och sin bild på friidrottaren Anders Gärderud, strax innan han sprang över mållinjen och tog OS-guld.

– Jag har den själv hemma, den är till och med inramad och signerad av Janne, har Anders Gärderud berättat.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.