Stjärnor står upp mot sexuella övergrepp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Patrik Sjöbergs Instagram
Foto: Ted Brithéns Instagram
Isabelle Gulldén.
Foto: Jan Wiriden / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Alexander Gustafsson.
Foto: Sven Lindwall
Börje Salming.
Foto: Ylwa Yngvesson

I dag utsätts tre barn i varje klass för sexuella övergrepp. För att öka medvetenheten kring det här har Erik Grönberg startat kampanjen "Inte ensam aldrig glömd". Han vill uppmana de utsatta att våga berätta, och kampanjen har fått stöd från flera svenska idrottsstjärnor.

"Vi vill påverka våra politiker att ta detta avskyvärda brottet på allvar så att det blir lättare för barn att bli trodda", skriver Patrik Sjöberg på sin Instagram.

När Erik Grönberg var barn blev han utsatt för sexuella övergrepp. Efter övergreppet försökte han att fortsätta leva som om ingenting hänt, och konsekvenserna av att inte berätta för någon blev enorma skuldkänslor och ett allt mer tilltagande missbruk.

Vändningen kom när han läste höjdhopparens Patrik Sjöbergs bok "Det du inte såg", och nu vill Erik Grönberg hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer, samt öka medvetenheten kring de konsekvenser sexuella övergrepp får för de drabbade.

För att göra det här har han startat kampanjen "Inte ensam aldrig glömd". Grönberg hoppas kunna uppmana personer som blivit utsatta för övergrepp att berätta, så att de inte går samma väg som han själv gjorde. 

"Det dröjde oerhört länge innan jag överhuvudtaget berättade för de närmsta. Skammen var helt enkelt för stor. För mig personligen var dagen då jag valde att berätta livsavgörande", skriver Erik Grönberg på sin Instagram.

Stöd från idrottsstjärnor

Sedan kampanjen startades har stora delar av idrotts-Sverige tagit den till sig. Allra senast med att visa sitt stöd är Hv 71-spelarna Ted Brithén, Mattias Tedenby och Simon Önerud som under måndagen la upp bilder på sig själva iförda kampanjens tröja på sina Instagram-konton.

"Konsekvenserna av ett övergrepp kan vara många och är i de flesta fall väldigt destruktiva. När tryggheten försvinner förlorar man något av det viktigaste man har. Jag vill genom min medverkan i kampanjen Inte ensam, aldrig glömd markera att den som fallit offer för sexuella övergrepp inte är ensam och heller aldrig glömd i det fruktansvärda man utsatts för", skriver Simon Önerud.

Tidigare har även stjärnor som Patrik Sjöberg, Carolina Klüft, Therese Sjögran, Alexander "The mauler" Gustafsson, Börje Salming och Isabelle Gulldén visat sitt stöd för kampanjen.

"Vi vill påverka våra politiker att ta detta avskyvärda brottet på allvar så att det blir lättare för barn att bli trodda och att även straffen skärps och även hittar en lösning på hur vi kontrollerar pedofilerna som har avtjänat sitt straff då återfallsfrekvensen är hög", skriver Patrik Sjöberg på sin Instagram.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.