Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnhästen dog - mitt under tävlingen

Tidig eftermiddag vid världscuptävlingen i Verona.
Världsettan Eric Lamaze och Hickstead har precis avslutat sin runda när hästen segnar ner intill sista hindret.
Sekunder senare är en av historiens främsta hästar död.
- Det är som en stor klump i halsen, säger svenske världstvåan Rolf-Göran Bengtsson - som var på plats i Verona.
Hickstead blev femton år gammal. Tillsammans med den kanadensiske ryttaren Eric Lamaze har han vunnit stora titlar, och var rankad som nummer ett i världen. Ekipaget var regerande olympiska mästare, och vid VM 2010 utsågs Hickstead till bästa häst. Veterinärer var snabbt framme vid Hicksteads sida, men inget kunde göras för att rädda hans liv. Någon meter bort stod Eric Lamaze och såg hjälplöst på.
Efter en stund tog de tävlande ryttarna gemensamt beslutet att avbryta tävlingen, och alla samlades för att hålla en tyst minut. Bland dem fanns svenskarna Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann. En chockad Eric Lamaze hade redan lämnat arenan.
– Han är helt förstörd så klart. Det är som att mista en av sina bästa vänner, han har gått igenom allt med den hästen. Det är verkligen en vän, säger Henrik von Eckermann.
Anledningen till Hicksteads plötsliga död är ännu inte fastställd men mycket pekar på att han drabbades av en hjärtattack eller ett brustet blodkärl.
Hästarna går igenom en mycket grundlig veterinärundersökning innan varje tävling. Om minsta tecken på ohälsa upptäcks får inte hästen starta tävlingen.

"Helt ofattbart det som hänt"

– Ryttarna är ingenting utan sina bästa hästar, ingen skulle riskera att starta en häst som inte är helt frisk, säger SVT:s expert Lotta Björe - som själv kommenterade tävlingen live för SVT när Hickstead segnade till marken.
Hon har själv drabbats av samma tragedi en gång. Hennes häst dog dagarna efter tävling av att hjärtat stannade under en ridtur.
– Det är helt ofattbart det som har hänt, det är otroligt tragiskt, säger hon.
Rolf-Göran Bengtsson, som ligger tvåa på världsrankingen efter Eric Lamaze, förberedde sig inför sin runda när han fick beskedet om att en av världens allra bästa hästar var borta.
– Det är som en stor klump i halsen. Det känns olustigt när sådant här händer, det gör det alltid men nu var det just en sådan här stor häst också, säger han.
Lamaze och Hickstead var mitt uppe i satsningen för att försvara sitt OS-guld i London 2012. Allt pekade uppåt för ekipaget, men när Hickstead föll ihop i Verona rasade med största sannnolikhet även Lamazes satsning.
– Han var den bästa hästen i världen de senaste tio åren, han var en på miljonen, säger Lotta Björe.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!