Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans dolda kontakt – med fruktade polisen

Hennes största konkurrent var Debi Thomas (USA, vänster i bild).Foto: COLORSPORT/REX/SHUTTERSTOCK / COLORSPORT/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Efter karriären är Katarina Witt aktiv i film- och tv–branschen.Foto: KEN MCKAY / REX/IBL

Hon var DDR:s största affischnamn och en av tidernas främsta konståkare.

I dokumentären ”Katarina Witt – världsstjärna från DDR” framkommer baksidorna med framgångarna i den socialistiska diktaturen – främst kontakterna med Stasi. 

– Det finns sammanlagt 3300 sidor om mig i deras arkiv, berättar Katarina Witt. 

OS–guld som 19–åring i Sarajevo 1984.

Ytterligare ett fyra år senare i Calgary. 

Fyra raka VM–guld och sex Europamästerskapstitlar. 

Katarina Witt var inte bara en av Östtysklands största och mest framgångsrika idrottare genom tiderna – hon var också en av konståkningens allra starkast lysande stjärnor. 

Witt fostrades tidigt i DDR–regimens elitidrottstänk, där man uttryckligen från statligt håll såg sina idrottare som en form av ”diplomater i träningsdräkter”. Detta innebar i sin tur att man åtnjöt stora fördelar jämfört med landets övriga medborgare när det exempelvis kom till boendesituation och liknande statliga belöningar. 

Blev utredd som sjuåring

I den tyske dokumentärfilmaren Jobst Knigges nya film ”Katarina Witt – världsstjärna från DDR” följer han Witt från operaföreställningar i Sankt Petersburg till arbete med funktionshindrade barn i hemstaden Chemnitz, samtidigt som intervjuer med olika centrala personer förutom Witt själv varvas med tillbakablickar från barndomen, uppväxtåren och fram till i dag. 

Katarina Witt berättar om hur hon tidigt, redan som sjuåring, bedömdes vara så pass idrottsligt och akademiskt begåvad att hon bereddes plats på en statlig idrottsskola i Chemnitz, dåvarande Karl–Marx–Stadt. Hennes tränare blev den välkända Jutta Müller, själv tidigare konståkare och sedermera framgångsrik tränare vars adepter sammanlagt tog tre OS–, tio VM– och 18 EM–guld. 

I samma veva började Stasis arbete med att utreda Katarina Witts privatliv. 

– Jag var sju år gammal och de började med att göra en grundlig familjeutredning. Hur jag var som person, vad mina föräldrar jobbade med, hur intresserade de var politiskt, vilka relationer de hade med andra… Allt gick de igenom, det är och var helt galet, säger Katarina Witt och fortsätter berätta om hur det var att resa utanför landet till vad regimen kallade ”KU” – kapitalistiskt utland.

– Man fick inte kommunicera med någon eller några medtävlande från den typen av länder på något som helst sätt. Samtidigt var det en enorm press på en som idrottare, det var lite känslan av 'vinn eller dö'.

Fick hån och hat

I takt med att framgångarna fortsatte på isen, fick Katarina Witt större förhandlingsutrymme med DDR–regimen. Hon fick flytta till Berlin, fick en lägenhet och en Volkswagen, åka på semestrar och blev inbjuden till middagar med både östtyska och utländska dignitärer. Samtidigt fortsatte övervakningen i bakgrunden, men i takt med att protesterna mot Östtyskland och presidenten Erich Honecker växte sig större i styrka försökte man att använda Witt som en form av symbol för det unga, entusiastiska DDR.

Det gick inte hem hos Witts jämnåriga – under en festival där man för första gången bjöd in västerländska artister kallades Witt upp för att bli intervjuad. 

Då möttes hon i stället av en visselorkan. 

– Det var verkligen hemskt. Brutalt. Jag minns en intervju med Bild där de hade fått mig att framstå som att jag inte unnade mina landsmän att få uppleva samma saker som jag hade gjort i min karriär och mitt liv – det var precis tvärtom. Jag sa något i stil med att ”allt är inte guld som glimmar i Väst”, och det togs ur sitt sammanhang, berättar Katarina Witt. 

I dag är Katarina Witt verksam inom film- och tv–industrin, en bransch hon tidigare gjort sporadiska inhopp i och omkring. Hon har bland annat haft en roll i Jerry Maguire och Ronin, samt gästspelat i serierna Alla älskar Raymond och Frasier. Utöver filmrollerna är Katarina Witt även verksam som programledare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.