Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan har somnat in – fick aktiv dödshjälp

Marieke Vervoort vid OS i Rio 2016.Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
Marieke Vervoort vid OS i London 2012.Foto: JOE TOTH/SHUTTERSTOCK / JOE TOTH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Paralympics-stjärnan Marieke Vervoort har under en längre tid varit öppen med sin vilja att avsluta sitt liv.

I natt somnade hon in med hjälp av aktiv dödshjälp, skriver BBC. Hon blev 40 år gammal.

Marieke Vervoort har tagit både OS- och VM-guld i rullstolsrace.

Hon led av en okänd sjukdom som successivt brutit ner hennes kropp, och som gett henne så svåra smärtor att hon för flera år sedan tog beslutet att avsluta sitt eget liv.

I en intervju med Telegraph i december 2017 berättade hon att hon redan börjat detaljplanera sin egen begravning, där hon bland annat tagit beslutet att det ska serveras cava i stället för kaffe. Hon har även skrivit personliga brev till alla sina nära och kära, som hon planerat ska skickas i samband med detta.

– Jag blir mer och mer deprimerad. Jag har aldrig känt så här som jag gör nu. Jag gråter mycket, jag håller på att tappa synen och lider av spasmer på nätterna. Min kropp skriker: "det är så mycket smärta, jag är klar med det här nu", sa hon för två år sedan.

Nu har Marieke Vervoort fått somna in. Det skriver Vervoorts hemstad Diest i ett uttalande på Twitter:

”Marieke Vervoort gick bort ikväll. Våra tankar går till hennes vänner och familj.”

Aktiv dödshjälp legaliserades i Belgien 2003

Diests stadshus kommer även att ha en bok framme dit folk kan komma och skriva sina tankar och hälsningar till paralympics-stjärnan.

Vervoort berättade som sina smärtor och sitt beslut att avsluta sin idrottskarriär redan inför OS i Rio 2016.

– Jag vet inte hur jag kommer att må om en halvtimme ens. Jag kan må extremt dåligt, få en epileptisk attack, jag gråter, jag skriker av smärta. Jag går på en massa smärtstillande, sa Vervoort till BBC då.

– Andra slutar med sina idrotter för att de inte vill syssla med den mer. Men jag måste sluta trots att min hjärna säger fortsätt. För min kropp skriker: "Sluta träna, du förstör mig".

Aktiv dödshjälp legaliserades i Belgien 2003. Personen som får dödshjälp måste vara minst 18 år, landet kan i särskilda fall även erbjuda dödshjälp för obotligt sjuka barn.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.