Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Holm om OS: ”Det blir av”

Stefan Holm är ledamot av IOK och övertygad om att OS blir av.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Många japaner vänder OS i Tokyo ryggen.
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS BILDBYRÅN

Ett flyttat mästerskap, en pågående pandemi, en tveksam lokalbefolkning.

OS i Tokyo har länge kämpat i motvind.

Men IOK-ledamoten Stefan Holm står stadig i blåsten:

– Japanerna kör i gång 23 juli. 

För ett år sedan var det raka spåret mot Tokyo.

Den brinnande facklan från Rio de Janeiro fyra år tidigare skulle skickas vidare från Brasilien till Japan för ett nytt OS.

Den har fortfarande inte kommit fram – och ljusstyrkan har mattats betydligt.

I mars förra året bestämde IOK, den Internationella olympiska kommittén, är skjuta fram mästerskapet. Som sedan följts av den ena spekulationen efter den andra.

I januari i år ryktades det om att helt ställa in. Samtidigt som två opinionsundersökningar, från japanska public servicebolaget NHK, gav vid handen att mer än 80 procent av japanerna inte trodde OS skulle bli av – eller ansåg att det borde stoppas eller skjutas fram till 2032.

Dessutom har det stormat kring chefen för organisationskommittén, 83-årige Yoshiro Mori. I ett möte med den Japanska olympiska kommittén uttryckte han sig sexistiskt och röster höjdes för att han skulle avgå. Något han också valde att göra på fredagen.

Allt medan pandemin fortsätter att grassera, och vaccineringen mot covid-19 går långsamt.

Frågan som ställts allt oftare den senaste tiden är alltså: Blir det något OS i Tokyo i sommar?

Nya smittskyddsregler gäller

I början av februari presenterades de första smittskyddsreglerna som ska gälla under sommarspelen.

Dessa är till en början för ledare och företrädare för de internationella idrottsförbunden. Dessa personer förbjuds att åka allmänna transportmedel utan tillstånd. De uppmanas dessutom att klappa händerna, men inte sjunga eller ropa hejaramsor.

Följs inte reglerna blir man hemskickad.

IOK: ”Hälsan högsta prioritet

De regler som nu offentliggjorts lär ligga till grund för de som övriga OS-resenärer har att följa.

– Hälsan och säkerheten för alla under OS och Paralympics har högsta prioritet. Därför har de här spelreglerna skapats, säger IOK:s vd för OS, Christophe Dubi, på IOK:s webbplats.

Han fortsätter:

– Vi vet att de här spelen blir annorlunda på flera sätt. För alla deltagare blir det förhållanden och begränsningar som kräver flexibilitet och förståelse. Genom att följa reglerna blir vi starkare tillsammans. I gengäld kommer man att minnas OS och Paralympics som ett historiskt ögonblick för mänsklighet, för den olympiska rörelsen och alla som bidrog till succén.

Spelreglerna för aktiva och deras ledare, samt andra OS-resenärer, ska komma inom kort. Ett utförligare regelverk presenteras i april, bland annat det som rör karantän och coronavirustestning.

Stefan Holm: ”Lyssna inte på rykten”

Stefan Holm, guldmedaljör i höjdhopp vid OS 2004, är ledamot i IOK.

För honom råder ingen tvekan om huruvida mästerskapet blir av eller inte.

– Den officiella linjen från IOK, organisationskommittén och japanska regeringen är att köra i gång 23 juli. Att anonyma japanska regeringstjänstemän säger annat finner jag mindre intressant, konstaterar Stefan Holm.

– Sedan vet vi i nuläget inte vilken form av restriktioner det blir. Den stora frågan för närvarande kretsar kring kvaltävlingar och möjligheten för aktiva att kvala in till OS. Ungefär 60 procent av de som ska vara med är redan inkvalade. Till exempel kring handbollen diskuterar man om det går att genomföra det kval som är tänkt.

Kostnaden för att skjuta upp OS har varit astronomisk. Pengar som bland annat gått till hyra av arenorna och OS-byn. 

– IOK sa själva att det varit mycket billigare från början att ställa in. För ett år sedan hade force majeure gällt. Nu ser man det dock som en nystart för den globala idrotten. Och för hela världen efter att pandemin förhoppningsvis då är över.