Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Starka reaktioner efter debattörens utspel

"Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen", skriver Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus i en uppmärksammad debattartikel.Foto: Privat.
Foto: Privat.

Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus tröttnade på utseendehetsen som unga ridande tjejer utsätts för i dag.

Hon skrev en debattartikel där hon gjorde upp med fenomenet – och reaktionerna från hästvärlden lät inte vänta på sig.

– Det är ett fullständigt drev mot mig, säger Fåhraeus.

Det var när Ulrika Fåhraeus dotter började rida som hon på allvar fick upp ögonen för fenomenet. Hon märkte att tillvaron för unga ryttartjejer hade förändrats jämfört med tidigare.

Hästsporten, som har ett gott jämställdhetsrykte kontra många andra idrotter, hade börjat handla väldigt mycket om yta.

"När min egen ridande dotter var elva-tolv år gammal fick jag klart för mig att utseendefixeringen i stallen exploderat. Plötsligt var det tjat i kvadrat om prylar och plagg som kostade flera tusen. Det var stallselfies i massor - med smink och hela baletten", skriver Fåhraeus i en debattartikel för SVT Opinion.

"Sexualiserar sig själva"

Fåhraeus, som driver bloggen "Ponnymamman" på tidningen Ridsports sajt, kunde spåra problemet till en specifik källa: bloggar om hästsport.

"De finns i tusental och skrivs ofta av barn, en del inte äldre än tio år. Vissa ligger på hästsajter men är mer mode- och skönhetsbloggar. Många inlägg handlar inte alls om hästar. Det kan vara en bild på barnet med läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel", skriver hon.

"Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen."

När SportExpressen ringer upp förklarar Fåhraeus att hon känner att ridsporten har slutat vara en fristad för unga tjejer.

– För fem, tio år sedan kunde en tjej gå till stallet och känna att där behövde hon inte vara snygg. Nu är det inte så längre. Nu ska man vara perfekt där också. Stallet är inte längre ett ställe där man kan slappna av från utseendehetsen, säger hon.

– Det är ett enormt fokus på hur man ser ut. Själva sporten hamnar i skymundan när det blir en modeparad.

"Enorm stress för föräldrar"

Hästprylbranschen har blivit miljardindustri, slår Fåhraeus fast. Och med det följer ökat ekonomiskt tryck på föräldrarna.

– Det är redan dyrt och sedan måste man nu köpa de här kläderna också och hålla tjejerna som små mannekänger allihopa. Det drar i väg. Jag har alltid pratat med min dotter om det här. Hon vet att jag tycker att det här är bullshit. Vi är en helt vanlig hästfamilj, vi kan inte köpa allt det här, och då har det kunna låta "jo, men alla har den där jackan." Det har varit en enorm stress för mig som förälder, säger hon.

"Har svurit i kyrkan"

Fåhraeus debattartikel har i skrivande stund registrerat över 2700 interaktioner på Facebook.

– Jag har blivit fullständigt bombad med reaktioner. Jag har fått massivt med stöd från vettiga människor, till exempel har väldigt många pappor hört av sig. Men tyvärr har barnbloggarna själva känt sig attackerade, vilket gör mig ledsen. Jag är ju inte emot dem. Jag är emot marknadskrafterna, som går in och använder ungarna som skyltfönster genom att skicka gratisprylar till dem som ska visas upp. Det är otroligt lömskt, säger hon.

– Jag har svurit i kyrkan. Det är ett fullständigt drev mot mig. Men det är okej. Jag är ärrad journalist, jag kan ta det.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde?

Följ SportExpressen på Facebook och Twitter för ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.