"Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen", skriver Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus i en uppmärksammad debattartikel. Foto: Privat."Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen", skriver Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus i en uppmärksammad debattartikel. Foto: Privat.
"Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen", skriver Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus i en uppmärksammad debattartikel. Foto: Privat.
Foto: Privat.Foto: Privat.
 Foto: Privat.

Starka reaktioner efter debattörens utspel

Publicerad

Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus tröttnade på utseendehetsen som unga ridande tjejer utsätts för i dag.

Hon skrev en debattartikel där hon gjorde upp med fenomenet – och reaktionerna från hästvärlden lät inte vänta på sig.

– Det är ett fullständigt drev mot mig, säger Fåhraeus.

Det var när Ulrika Fåhraeus dotter började rida som hon på allvar fick upp ögonen för fenomenet. Hon märkte att tillvaron för unga ryttartjejer hade förändrats jämfört med tidigare.

Hästsporten, som har ett gott jämställdhetsrykte kontra många andra idrotter, hade börjat handla väldigt mycket om yta.

"När min egen ridande dotter var elva-tolv år gammal fick jag klart för mig att utseendefixeringen i stallen exploderat. Plötsligt var det tjat i kvadrat om prylar och plagg som kostade flera tusen. Det var stallselfies i massor - med smink och hela baletten", skriver Fåhraeus i en debattartikel för SVT Opinion.

"Sexualiserar sig själva"

Fåhraeus, som driver bloggen "Ponnymamman" på tidningen Ridsports sajt, kunde spåra problemet till en specifik källa: bloggar om hästsport.

"De finns i tusental och skrivs ofta av barn, en del inte äldre än tio år. Vissa ligger på hästsajter men är mer mode- och skönhetsbloggar. Många inlägg handlar inte alls om hästar. Det kan vara en bild på barnet med läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel", skriver hon.

"Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen."

När SportExpressen ringer upp förklarar Fåhraeus att hon känner att ridsporten har slutat vara en fristad för unga tjejer.

– För fem, tio år sedan kunde en tjej gå till stallet och känna att där behövde hon inte vara snygg. Nu är det inte så längre. Nu ska man vara perfekt där också. Stallet är inte längre ett ställe där man kan slappna av från utseendehetsen, säger hon.

– Det är ett enormt fokus på hur man ser ut. Själva sporten hamnar i skymundan när det blir en modeparad.

"Enorm stress för föräldrar"

Hästprylbranschen har blivit miljardindustri, slår Fåhraeus fast. Och med det följer ökat ekonomiskt tryck på föräldrarna.

– Det är redan dyrt och sedan måste man nu köpa de här kläderna också och hålla tjejerna som små mannekänger allihopa. Det drar i väg. Jag har alltid pratat med min dotter om det här. Hon vet att jag tycker att det här är bullshit. Vi är en helt vanlig hästfamilj, vi kan inte köpa allt det här, och då har det kunna låta "jo, men alla har den där jackan." Det har varit en enorm stress för mig som förälder, säger hon.

"Har svurit i kyrkan"

Fåhraeus debattartikel har i skrivande stund registrerat över 2700 interaktioner på Facebook.

– Jag har blivit fullständigt bombad med reaktioner. Jag har fått massivt med stöd från vettiga människor, till exempel har väldigt många pappor hört av sig. Men tyvärr har barnbloggarna själva känt sig attackerade, vilket gör mig ledsen. Jag är ju inte emot dem. Jag är emot marknadskrafterna, som går in och använder ungarna som skyltfönster genom att skicka gratisprylar till dem som ska visas upp. Det är otroligt lömskt, säger hon.

– Jag har svurit i kyrkan. Det är ett fullständigt drev mot mig. Men det är okej. Jag är ärrad journalist, jag kan ta det.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde?

Följ SportExpressen på Facebook och Twitter för ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag