Starka reaktioner efter bilderna på Emma, 28

Hon är simmaren som slutade och blev en stjärna inom crossfit. Nu följs Emma Tall av 100 000 människor på Instagram – och hyllas för sin otroliga fysik.
Emma Tall på CrossFit Games 2019.
Foto: Privat
Emma Tall har 100 000 följare på Instagram.
Foto: CROSSFIT GAMES

Hon är simmaren som slutade och blev en stjärna inom crossfit.

Nu följs Emma Tall av över 100 000 människor på Instagram – och hyllas för sin otroliga fysik.

– Folk skriver allt möjligt till mig i sociala medier. Och så länge det är positivt så är det bara kul att läsa, säger Tall.

Emma Tall, 28, har precis fått ett förbryllande mejl när SportExpressen ringer upp.

Om två månader är det tänkt att CrossFit Games ska avgöras och det är hennes stora mål under det här året. Men kommer hon att få vara med?

– Jag har kvalat in, men nu har de dragit ner på antalet deltagare och allting är osäkert, säger Tall.

– Jag fick ett mejl där det stod att jag är precis utanför, men att det ändå finns en chans att jag får vara med. ”Fortsätt träna som att du ska tävla”, stod det. Men…jag känner mig väldigt osäker på om det ens blir av.

STJÄRNA. Emma Tall är rankad 31:a i världen i crossfit och följs av 100 000 personer på Instagram.
Foto: FLOYD LENNY

CrossFit Games följs varje år av drygt 10 miljoner tv-tittare och arrangören slår fast att vinnaren där är ”mest vältränad på jordklotet”.

– Det är typ som VM i crossfit. Alla de bästa är med där, säger Tall som var en av sex svenskar i startfältet förra året.

Hur står sig Sverige i crossfit?

– Det är verkligen många som är superduktiga i Sverige. Jämför vi oss med USA och hur många de är…då är vi inte så många. Men jämför vi oss med andra länder i vår storlek så står sig Sverige väldigt bra.

Upplever du att sporten växer här i Sverige?

– Ja, det tycker jag. Det känns som att vi blir fler och fler som tävlar och framför allt är det fler och fler som börjar med crossfit som motionsform. Det är väldigt kul!

Enorma träningsmängden

Emma Tall har inte alltid hållit på med crossfit. Som ungdom satsade hon på simning och hon tävlade bland annat på SM för Växjö Simsällskap.

Till slut valde hon att lägga av. Hon vill göra något annat, flyttade till Nederländerna, började jobba på Ikea – och upptäckte crossfit.

– En av mina gamla simcoacher hade sagt till mig: ”Du borde testa crossfit, jag tror det kan passa dig!” Och när jag bodde där nere hade jag massa tid över, så jag testade...och jag var helt fast, säger Tall.

– Redan andra veckan så började jag träna två gånger om dagen.

Vad var det du gillade med crossfit?

– Jag insåg snabbt att jag var ganska bra på det. Och framför allt insåg jag att det fanns så mycket mer att lära sig. Det var verkligen inspirerande.

KRAFTPAKET. Emma Tall har byggt upp en imponerande fysik. Många reagerar framför allt på hennes lårmuskler.
Foto: JACOB PAPINNIEMI

Fyra år senare är hon rankad 31:a i världen och hon jobbar heltid med crossfit.

Utöver att tävla själv så är hon tränare för andra – och hon lägger också mycket tid på sociala medier. Emma Tall har i dag över 100 000 följare på Instagram (med den siffran slår hon folkkära idrottare som Hanna Öberg, Tove Alexandersson och Angelica Bengtsson).

– Det finns väldigt mycket möjligheter med sociala medier i dag och det är nog egentligen det som gör att jag kan leva på sporten, säger Tall.

Hur mycket tränar du?

– Jag brukar köra 2-3 pass om dagen, fem dagar i veckan. Och ett pass om dagen, två dagar i veckan.

Fysiken väcker uppmärksamhet

I sociala medier kan man se att Emma Tall får mycket uppmärksamhet för sin imponerande fysik. Framför allt är många fascinerade över hennes extremt välbyggda lår.

Några exempel från kommentarsfälten:

”Herregud, dina ben!”

”Vilken gudabenådad fysik!”

”Du är ett monster!”

– Ja, jag får en hel del reaktioner. Folk skriver allt möjligt, men det är mest positivt och då är det ju bara kul att läsa. Men sen har jag sett att det ibland är en del negativt på andra sidor också. Men…jag brukar inte bry mig så mycket.

Både i sociala medier och i olika nätforum har folk frågat sig om det verkligen går att bli så vältränad som Emma Tall är, utan att ta till doping.

– Jag tror att de kommentarerna kommer från personer som inte kan sätta sig in i att man under flera års tid tränar flera timmar om dagen, och äter och sover optimalt utöver det. Om jag skulle träna tre timmar i veckan, vara vaken på nätterna och äta skit…då hade jag behövt fuska. Men jag lever ett helt annat liv.

Hon fortsätter:

– Sen handlar det självklart om genetik också. Jag har alltid haft lätt för att bygga muskler. När jag var liten fick jag magrutor bara av att simma.

Hur ser du på din framtid inom crossfit?

– Jag hoppas kunna hålla på i många år framöver. Jag vill fortsätta att utvecklas, det är det viktigaste för mig. Jag vill pusha mig själv så långt det går, tills jag känner att ”nej, nu kan jag nog inte bli bättre”. Jag vill få ut så mycket som möjligt av mig själv.

– Och när det gäller tävlingar så vill jag kvala in till de största tävlingarna som finns och göra så bra som möjligt ifrån mig. Det är när man tävlar som man verkligen får ett kvitto på om jobbet man lagt ner har fungerat eller inte.

Hur länge kan man hålla på med crossfit?

– De äldsta i elitklassen är runt 35 år gamla, så jag har många år kvar.

FAKTA: Det här är crossfit

Crossfit är ett företag i USA som grundades av den före detta gymnasten Greg Glassman. Träningsformen som de lär ut har blivit väldigt populär världen över – och sen flera år tillbaka tävlas det också i crossfit.

•  Crossfit består av en rad olika övningar, som sätter prov på både styrka och kondition. Några exempel: Frivändningar, militärpress, bänkpress, marklyft, knäböj, burpees, lådhopp, simning, cykling och löpning.

I tävlingssammanhang brukar idrottarna inte få reda på vilka övningar de ska tävla i, förrän precis innan det är dags. Ofta handlar det om en kombination av olika övningar – och arrangörerna brukar vilja göra det hela så spektakulärt som möjligt.

•  CrossFit Games har gjorts sen 2007. Förra året var vinnarna Mathew Fraser från USA och Tia-Clair Toomey från Australien. De sex svenskarna i startfältet var Emma Tall, Camilla Salomonsson Hellman, Hanna Karlsson, Alice Mille, Lukas Högberg och Simon Mäntylä.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.