Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stämmer in i kritiken mot Ygeman: ”Skymundan”

Flera nya namn presenterades till Socialdemokraternas enpartiregering
Anders Ygeman (S) blir ny migrations- och integrationsminister samtidigt som han får ansvar för idrottsfrågor. Både sportjournalister och oppositionen är kritisk.
Foto: OLLE SPORRONG
I Magdalena Anderssons nya regering blir Anders Ygeman idrottsminister.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Viktor Wärnick, kultur- och idrottspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: RIKSDAGEN
Roland Utbult, kultur- och idrottspolitisk talesperson för Kristdemokraterna befarar att idrotten hamnar i skymundan.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

I Magdalena Anderssons nya regering får Anders Ygeman ansvar för idrottsfrågorna, vid sidan av de tunga posterna som migrations- och integrationsminister.

Upplägget har sågats sportjournalister – nu stämmer oppositionen in i kritiken.

– Det är en alldeles för stor portfölj han har. Han kommer inte att kunna ge idrotten det som den förtjänar, säger Kristdemokraternas kultur- och idrottspolitiska talesperson Roland Utbult som får medhåll från Moderaterna.

När statsminister Magdalena Andersson presenterade sin nya, rent socialdemokratiska regering på tisdagen stod det klart att tidigare energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman nu blir migrations- och integrationsminister.

Men inte bara det: Ygeman blir också idrottsminister.

Magdalena Andersson frångår därmed den organisation som rådde i Stefan Löfvens sista regering, där Amanda Lind (MP) var kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågorna.

Beskedet möttes snabbt av kritik. Sportjournalisten Patrick Ekwall menade att man inte ska kombinera posten som idrottsminister med andra tunga ansvarsområden.

– Det här var fan det värsta hittills. Det är någon sorts förakt mot idrotten som jag tycker är både beklagligt, lite sorgligt och jag tycker faktiskt det är barockt, sade han till Expressen.

KD: Idrotten är kopplad till kulturen 

Även från politiskt håll ifrågasätts Magdalena Anderssons beslut. Roland Utbult, kultur- och idrottspolitisk talesperson för Kristdemokraterna befarar att idrotten hamnar i skymundan.

– När jag ser att han har både migration och integration blir jag väldigt orolig för hur mycket idrotten kommer att få. Det ser ut som att idrotten kommer att bli undanträngd av dessa enormt stora frågor, och att han får sköta den med vänsterhanden, säger Roland Utbult.

Den ordning som rått de senaste åren, då idrotten har legat under kulturdepartementet, är bättre, tycker kristdemokraten.

– Idrotten är också kopplad till kulturen genom att båda har starka kopplingar till föreningslivet. Det gör att idrotten bör ligga hos en kultur- och idrottsminister.

”Frågor av en helt annan art”

Viktor Wärnick, kultur- och idrottspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att det visserligen är positivt att idrotten nu skiljs från kulturen – efter kritik från idrottsrörelsen om att den fått stå tillbaka – men att den nya förändringen är sämre.

– Lösningen är inte att ta bort idrottsfrågorna från kulturdepartementet och lägga dem med frågor som är av en helt annan art, som migration och integration. 

En viss oro finns också för att idrotten och föreningslivet ska bli ett verktyg för integrationssatsningar.

– Idrotten ska tillåtas vara idrott utan att politiken ska använda den till något särskilt, fortsätter Viktor Wärnick.

Här är Anderssons nya ministrar:

Flera nya namn presenterades till Socialdemokraternas enpartiregering

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.