Sportprofilerna rasar mot Löfven: "Tragiskt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Jens L'Estrade
Tennislegendaren Magnus Norman.
Foto: Nils Petter Nilsson
Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet
Foto: Cornelia Nordström

Socialdemokraterna lovade 272 miljoner kronor tillägnade idrotten i sin nya budget.

Men storsatsningen uteblev – och nu har flera tunga svenska idrottsprofiler riktat kritik mot statsminister Stefan Löfven.

"Katastrof", skriver tennislegendaren Magnus Norman på Twitter.

"Tragiskt", skriver skidikonen Thomas Fogdö.

Det var i juli som Peter Johnsson, dåvarande talesperson i idrottsfrågor för Socialdemokraterna, gav ett löfte till Idrotts-Sverige.

– Socialdemokraterna har avsatt 272 miljoner till idrottsrörelsen i vår budget. Vi öronmärker inte pengarna utan vill sätta oss tillsammans med RF och resonera om hur pengarna används bäst för att alla barn- och vuxna ska ha förutsättningar att kunna idrotta i en förening, sa Johnsson då.

"Rejält besviken"

Men när den nya regeringens budget släpptes i dag fanns ovanstående miljonsatsning inte att finna. Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet, reagerade starkt.

"Rejält besviken på regeringen. Löftet från S på 272 MSEK sveks totalt - inga ytterligare resurser till idrotten. Men ökade förväntningar (!)", skriver Mattsson Weijber på Twitter.

Enligt TT har det statliga idrottsstödet har legat på 1,7 miljarder sedan 2009. RF hade yrkat för en höjning med 300 miljoner kronor.

Och Mattsson Weijber fick medhåll av två tunga idrottsprofiler – tennislegendaren Magnus Norman och skidditot Thomas Fogdö.

"Katastrof", skriver Norman. 

"Som när nån svensk vinner något stort, då passar det att gärna att fångas på bild. Har tappat förtroende".

"Idrotten är viktig... men bara ibland. Tragiskt!", skriver Fogdö.

Har kritiserats av Ekwall

Tidigare har TV4-programledaren och SPORT-Expressen-krönikören kritiserat statsminister Stefan Löfven för att hans nya regering inte innehåller en renodlad idrottsminister.

– Idrottsrörelsen i Sverige är så pass stor, det är den överlägset största rörelsen i landet, och den behöver en egen minister, som skulle vara minst lika viktig som många andra ministerposter, sa Ekwall tidigare under månaden. 

– Det behövs en minister som inte kommer att få idrotten på sitt skrivbord med budskapet: "Du kan väl ta det här också?". Det är otroligt ignorant. Det är en skymf gentemot idrotten att man trycker in den i en ministerpost som redan är väldigt stor och omfattande, när den behöver en egen post. Det har jag tyckt länge.

Svar från ministern

I en första kommentar på RF-basens kritik antyder idrottsminister Gabriel Wikström att staten i framtiden kan komma att bidra i större utsträckning än vad som anges i budgeten.
"Regeringsförklaringen är ambitionen för hela mandatperioden. Centrum för idrottsforskning presenterar i maj ett uppdrag om medlems- och träningsavgifter och jag vill avvakta den och ha en dialog med idrottsrörelsen om hur staten bäst kan bidra. Men jag förstår Karins reaktion och har också pratat med henne i dag", skriver Wikström i ett sms till SportExpressen.se.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.