Sportprofil stoppas i tv

Publicerad
Uppdaterad
En av tv-sportens profiler stoppas.
Roger Blomquist får inte längre direktkommentera fotboll på grund av sin entusiasm.
- Det är bittert, säger han och kritiserar valet av andra kollegor.
47-årige Blomquist är en av SVT:s kända personligheter sedan 17 år tillbaka. Han har uppmärksammats för sin entusiasm och sina tuffa åsikter. Under OS i Salt Lake City ställde han sig upp och ifrågasatte domarskandalen i konståkningen inför medier från hela världen. Men hans stil har kostat honom jobbet. Blomquist får inte längre kommentera fotbollsmatcher. I stället tvingas han nöja sig med vanlig nyhetsbevakning. - Jag är bortplockad. Jag förstår inte kritiken mot mig. Jag tycker att det gått bra och jag har en bra och gedigen fotbollsbakgrund som tränare, domare och kommentator i många år. Jag dög inte längre - Men så plötsligt dög jag tydligen inte längre, säger Blomquist. Varför? - Den enda motiveringen jag har hört är att jag är för entusiastisk. Hur känns det? - Jag tycker att det är bittert. Det är klart att även jag vill vara med och kommentera den största sporten som finns. Och han är kritisk till hur SVT ersatt honom. - Ser jag till dem som tagit över, bland annat en frilansare, vet jag inte riktigt vad de tänker på. - För är det någonting han är så är det entusiastisk vilket jag tycker är bra, kommenterar Roger, som inte nämner några namn. Men Chris Härenstam är en entusiastisk frilansare som fått ta över jobb. - Jag finner det besynnerligt att ett företag som ska sparka en massa människor inte använder sin egen personal, utan tar in en massa frilansare. Jag har svårt att förstå att vi som är anställda inte duger.

Sportchefen är oförstående

Blomquist vägrar ändra sig. - Jag är den jag är och det står jag för. Remy Nilson, sportchef på SVT, förstår inte riktigt Blomquists kritik. - Jag vill prata med honom själv om det här, för jag vet inte riktigt vad han menar, säger Nilson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag