Den mystiske mannen och hajen Foto: TwitterDen mystiske mannen och hajen Foto: Twitter
Den mystiske mannen och hajen Foto: Twitter
Jim McElwainJim McElwain
Jim McElwain

Sportpampen om nakenbilden:
"Jag vet inte vem det där är"

Publicerad

En bild på en naken man som håller om en död haj har blivit viral. 

Och mannen på bilden är så lik den amerikanska fotbollstränaren Jim McElwain att han har tvingats dementera att det är han på bilden. 

– Jag vet inte vem det är, men det är inte jag, säger han till Sports Illustrated

I början på veckan så började en speciell bild spridas stort på sociala medier. Bilden föreställer en spritt språngande naken man som håller om en uppfiskad och dödad haj. 

Till en början var det djurrättsaktivister som spred vidare bilden, i hopp om att hitta mannen på bilden för att ställa honom till svars. 

Naturfilmaren Anneka Svenska var en av de första som spred bilden via Twitter. 

"Vad är det roliga med att förnedra slaktade djur", skriver hon. 

https://twitter.com/AnnekaSvenska/status/860543800095236096

Men ganska snabbt var det en helt annan grupp människor som började sprida bilden. Nämligen amerikanska fans till amerikansk fotboll. 

Anledningen till att bilden fick spridning i den kretsen var att så många ansåg att mannen på bilden såg precis ut som collegelaget Florida Gators tränare Jim McElwain. Och ryktesspridningen gick så långt att McElwain kände sig tvingad att kommentera bilden. 

– Först och främst vill jag säga: jag vet inte vem det är, men det är inte jag, säger han till Sports Illustrated

Vill inte berätta om känslorna

Men därefter vill McElwain inte prata så mycket om bilden. På frågan om vad han känner inför att han har blivit indragen i den här storyn svarar han: 

– Det är upp till er (journalister) att besvara tycker jag. I den värld vi lever i, vad är en story? Det enda jag vet är att det inte är jag på bilden, säger han. 

Men trots att McElwain har dementerat ryktet att det är han på bilden så diskuterar fansen enligt Sports Illustrated om han talar sanning eller inte. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag