Spelet bakom Abrahamians protest

Publicerad
Uppdaterad
PEKING. När Ara Abrahamian klev in i hallen för prisceremonin visste han något som ingen annan kände till.
Några minuter senare låg en övergiven bronspeng kvar på golvet - och Ara hade lämnat en brottningsmatta för sista gången.
- Jag kunde lika gärna skitit i att stå på prispallen, men jag tänkte att jag tar emot medaljen och lämnar den på mattan så får de plocka upp den, säger han.
Efter förlusten i semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi satt Ara Abrahamian och deppade länge i ett rum, långt in i China Agricultural University Gymnasium.
Sedan åkte han tillbaka till OS-byn, åt mat och lade sig framför tv:n.
Där låg han tills det återstod drygt 20 minuter till bronsmatchen.
Då fick ett par telefonsamtal honom att ändra sig.
- Jag hade nästan bestämt mig till hundra procent att inte gå.
- Jag hade ingen motivation eller glädje att brottas. Men så fick jag två samtal och tänkte, okej. Så jag sprang in i bilen och kom hit.
- Det var två vänner till mig som ringde och nästan höll på att gråta.

Barndomsvännen övertalade

Den ene var enligt Ara Abrahamian SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.
Den andre var en barndomsvän.
- Murat heter han. Han är tränare för Ukraina. Han har varit med hela året och sett hur mycket jag har kämpat. Han sa åt mig att jag måste gå och ta emot medaljen, det är ändå ett OS.
Men under bilresan på väg tillbaka till brottningsarenan fattade Ara Abrahamian ett nytt beslut - som han inte berättade om för någon.

"Hade inte gått korrekt till"

Att lämna kvar sin bronsmedalj i protest på prispallen.
- Jag hade ingen lust. Det är idrott vi håller på med där alla kan förlora, det kan jag acceptera om jag har slarvat eller han har varit bättre. Men så var det inte i den här semifinalen. Det visade de tydligt. Därför hade jag ingen lust att ta emot medaljen
- Jag har varit i en OS-final tidigare, det här är mitt tredje OS. Och i tre OS har de förstört för mig.
Protesten var riktad mot Internationella brottningsförbundet, Fina.
- Det hade inte gått korrekt till. Jag skulle inte stå där. Jag skulle ha brottats finalen. Det var inte min medalj så jag ville inte ha den.
Efter att ha klarat av en mängd intervjuer lämnade Ara Abrahamian tävlingsarenan China Agricultural University Gymnasium - och hela sin brottarkarriär.
Protesten på prispallen var det sista Ara gjorde på en olympisk brottningsmatta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag