Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sov på en matta i hallen – nu dominerar han i NBA

Giannis Antetokounmpo. Foto: MICHAEL OWENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Antetkounmpo i juni 2013, strax efter att han draftats av Milwaukee Bucks. Foto: MORRY GASH / AP
En vanlig syn i NBA – ”The Greek Freak” dunkar. Foto: AARON GASH / AP TT NYHETSBYRÅN
Antetokounmpo spänner musklerna. Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

En grekisk-nigeriansk 24-åring från Aten-förorten Zografou dominerar i NBA.

Efter att ha lett sitt lag till förstaseedningen i slutspelet är Giannis Antetokounmpo favorit att ta hem MVP-titeln.

Men han var nära att avsluta NBA-karriären redan som tonåring.

Det här är historien om ”The Greek Freak” – spelaren som vänt upp och ner på världens bästa basketliga.

Inte 2010-talets store dominant Lebron James. Inte Stephen Curry. Inte Kevin Durant, inte Russell Westbrook – inte ens poängmaskinen James Harden som har stått för en historisk säsong i Houston Rockets.

Nej, favoriten till att utses till NBA:s mest värdefulle spelare är en 24-åring från Aten i Grekland.

Giannis Antetokounmpo var okänd hos den breda basketpubliken när han draftades av Milwaukee Bucks som nummer 15 år 2013. Den gänglige forwarden hade inte spelat på amerikanskt college som de flesta av toppdraftvalen, utan kom från den grekiska andraligan.

När Antetokounmpo valdes av Bucks hade han nyligen blivit grekisk medborgare. Han föddes i Aten-förorten Zografou i december 1994, men levde utan medborgarskap i 18 år eftersom hans föräldrar var immigranter från Lagos i Nigeria. 

Pappa Charles var fotbollsspelare i Nigeria och mamma Veronica var höjdhoppare. Familjen flyttade till Grekland tre år innan Giannis föddes och föräldrarna hade svårt att få jobb. Giannis och hans bröder fick arbeta för att hjälpa till med försörjningen, och sålde bland annat klockor på gatan.

”Han var sårbar och han var rädd”

Som ung tonåring sov Antetokounmpo ofta på en matta i baskethallen i Aten, berättar agenten Giorgos Panou i TNT-dokumentären ”Finding Giannis” som släpptes i februari i år.

Giorgos Panou, Giannis Antetokounmpos grekiske agent, visar mattan som Antetokounmpo brukade sova på. Foto: TNT – från ”Finding Giannis”

Något som senare upprepade sig under Antetokounmpos första NBA-år.

– Han var sårbar och han var rädd. Han sov i baskethallen – han hade ingen anledning att åka hem. Han ville inte åka hem. Han var ensam, säger agenten Alex Saratsis i ”Finding Giannis”.

Anledningen var att Antetokounmpo hade behövt flytta till Milwaukee ensam, utan sin familj. Och länge var det osäkert om familjen skulle få visum eller inte. Den unge forwarden våndades – och funderade till och med på att avbryta säsongen och flyga hem till Grekland. Men till slut fick familjen inresetillstånd, och fanns på plats när Bucks mötte New York Knicks i februari 2014.

Giannis kunde slappna av. Och resten är baskethistoria.

Kostas (bror), Alex (bror), Charles (pappa) och Veronica Antetokounmpo (mamma). Här ser de Giannis spela i NBA för första gången någonsin. Foto: TNT – från ”Finding Giannis”

”Det grekiska missfostret”

Draftvalet sågs till att börja med som en jättechansning av Milwaukee Bucks, men faktum är att samtliga NBA-lag hade scoutat Antetokounmpo på plats i Aten. 

Den unge grekens fysiska fördelar gick inte att förbise.

När han draftades var Antetokounmpo 18 år gammal och 206 centimeter lång. Han vägde bara 86 kilo men hade en räckvidd på hela 221 centimeter.

Ett halvår senare hade han redan blivit tre centimeter längre. I dag mäter han 211 centimeter i strumplästen och den tidigare så taniga kroppen har musklat till sig rejält. Antetokounmpo uppges nu väga hela 110 kilo. 

”The Greek Freak” har blivit Bucks-stjärnans smeknamn – direkt översatt ”det grekiska missfostret”. Men ”freak” har en positiv konnotation inom amerikansk idrott. Och Antetokounmpo är ett ”freak of nature” i ordens rätta bemärkelse. 

Med sina omänskliga långa kliv flyger han fram över planen. Hans teleskoparmar blockar, petar, passar och dunkar. Och när Giannis får bollen i en kontring, ett så kallat ”fastbreak”‚ förvandlas han till ett ostoppbart godståg. Ett godståg som bara behöver en eller två studs från mittlinjen.

https://www.youtube.com/watch?v=WKpO24T3S1Yhttps://twitter.com/ESPNNBA/status/937870962283941888https://twitter.com/espn/status/1066519972145491969

Den råa atletiska förmågan har alltid funnits där. Och med tiden har Bucks-stjärnan blivit en mycket bättre passningsspelare och speluppläggare. Antetokounmpos storlek och spelsinne gör honom till en mardröm att försvara, och en mardröm att anfalla mot.

Han är en schweizisk armékniv på planen – Giannis kan agera pointguard och spelfördelare i ett anfall, för att i nästa stund posta upp under korgen som en center. Och han får så gott som alltid huvudansvaret för att spela försvar på motståndarlagets bästa vingspelare. 

Antetokounmpos försvarsspel har varit så pass bra under säsongen att han nämns som en utmanare till Utah Jazz-centern Rudy Gobert i kampen om utmärkelsen ligans bästa försvarare.

Giannis spelar försvar på Clippers-centern Ivica Zubac. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Inleder slutspelet mot Detroit Pistons

Giannis Antetokounmpos utveckling har gått spikrakt uppåt och under grundserien, som nyligen avslutades, ledde han sitt Milwaukee till 60 segrar på 82 matcher – och en förstaseedning i slutspelet.

Milwaukee Bucks har egentligen inte några andra superstjärnor. Khris Middleton, Eric Bledsoe och Brook Lopez är bra spelare – men utan Antetokounmpo hade de aldrig kommit i närheten av 60 vinster.

”The Greek Freak” har gjort 27,7 poäng per match under säsongen, bara slagen av James Harden och Paul George. Han har plockat ner 12,5 returer per match, och stått för 5,9 assister i snitt.

Antetokounmpos utveckling sedan han kom till NBA. GP står för spelade matcher, MIN för minuter per match och PTS för poäng per match. Foto: stats.nba.com

NBA-slutspelet börjar lördag kväll, svensk tid, och Bucks inleder mot Detroit Pistons.

Giannis Antetokounmpo är favorit till att utses till grundseriens MVP (en utmärkelse som märkligt nog delas ut först efter slutspelet). Han har utvecklats till en av världens absolut bästa spelare.

Men har fortfarande aldrig kommit längre än till slutspelets första runda. Det är nu han ska ta nästa kliv, och leda sitt lag till en finalserie.

FAKTA: Så spelas NBA-slutspelet

Varje matchserie spelas i bäst av sju matcher. I finalen ställs vinnaren av väst-slutspelet och vinnaren av öst-slutspelet mot varandra.

 

VÄST:

Golden State Warriors (seedat som nummer 1) – Los Angeles Clippers (8)

Denver Nuggets (2) – San Antonio Spurs (7)

Portland Trail Blazers (3) – Oklahoma City Thunder (6)

Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5)

 

ÖST:

Milwaukee Bucks (1) – Detroit Pistons (8) 

Toronto Raptors (2) – Orlando Magic (7)

Philadelphia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6)

Boston Celtics (4) – Indiana Pacers (5)

***

Se dokumentären ”Finding Giannis” här:

https://www.youtube.com/watch?v=HrCU305tzmM

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.