Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SOK:s klädsponsor utreds: ”Allvarligt”

SOK.

SOK:s klädsponsor Uniqlo har tidigare anklagats för att använda bomull från slavläger i Kina. 

Nu utreds klädföretaget av franska åklagare. 

– Det är absolut allvarligt, men jag tror och hoppas att det inte finns fog för de misstankarna som finns nu, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten

Det var i slutet av maj som SportExpressen berättade om de anklagelser som finns mot kläderna som ska bäras av de svenska idrottarna i OS i Toyko. 

Tillverkaren Uniqlo misstänks för att använda bomull från regionen Xinjiang i Kina, där FN uppgett att två miljoner uigurer – en muslimsk minoritetsfolkgrupp – sitter i fångläger. Där tvingas de bland annat plocka bomull. 

– Situationen i Xinjiang är katastrofal, sa Ami Hedenborg på Amnesty Sverige.

SOK:s klädsponsor Uniqlo utreds

Uniqlo har anmälts till myndigheter i Frankrike för att utreda om de ”tjänar pengar på slavarbete” och ”döljer brott mot mänskligheten” – och nu skriver Radiosporten att franska åklagare har inlett en utredning. 

– Det raka beskedet vi fått från Uniqlo är att de inte handlar med bomull från den delen av Kina. Vi har fått försäkring om det både skriftligt och muntligt. Det är absolut allvarligt, men jag tror och hoppas att det inte finns fog för de misstankarna som finns nu, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten. 

Det finns i nuläget inga planer på att bryta samarbetet. 

– Då måste det vara bevisat att de gör de här dumheterna, säger Reinebo. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.