SOK: "Vi kommer inte arbeta för en bojkott"

Publicerad

Rysslands idrottsminister varnar aktiva för att sprida "homosexuell propaganda" under OS i Sotji.

Landets inhumana lagstiftning gentemot HBTQ-personer får nu flera svenska idrottare att reagera.

- Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, säger Stefan Holm, ex-olympier och medlem i de aktivas råd i IOK.

Ryssland har lagstiftat mot vad man kallar "homosexuell propaganda" och under året har HBTQ-personer trakasserats av polis vid flertalet demonstrationer.

Under gårdagen förekom protester på den ryska ambassaden i Stockholm och vid Pridefestivalens invigning uppmanade talaren Alexander Bard till en bojkott av OS.

Idrottsministern i Ryssland, Vitalij Mutko, kom samtidigt med ett nytt diskriminerande uttalande.

- Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars, säger Mutko enligt SVT.

Reagerar kraftigt

Idrottssverige reagerar nu kraftigt mot honom - och slår fast att alla ska vara välkomna och likvärdiga i olympiska sammanhang.

- Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, men jag tror inte att en idrottslig bojkott kommer att förändra något, säger Stefan Holm.

Anders Södergren från skidlandslaget säger så här till SVT:

- OS ska förena nationer och skapa gemenskap och vänskap över nationer. Det är väl tanken. Håller man på så där ska man inte ha spelen.

Från Sveriges Olympiska Kommitté vill man inte heller se en bojkott.

- Så länge ett evenemang inte är förbjudet av FN så kommer det att ske. Vi inom SOK kommer inte att arbeta för en bojkott, säger Gunilla Lindberg, som även är generalsekreterare för Internationella Olympiska Kommittén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag