Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sök stipendium för din bästa idé

Foto: Vårens stipendiat Vendela Ögren och SportExpressens reporter Sara Bratell.

Våren 2018 delade SportExpressen för första gången ut ett stipendium riktat till unga, kvinnliga sportjournalister.

Uppdraget var att komma med en idé och sedan genomföra den ihop med oss.

– Jag tyckte det var superkul och otroligt lärorikt! Publiceringen blev bra och fick mer utrymme än vad jag hade förväntat mig. Det var coolt att se hur Expressen prioriterade publiceringen, säger Vendela Ögren, 20, som var vår första stipendiat.

Nu söker vi nya idéer!

Varför? Egentligen är det ganska enkelt. Sportjournalistiken är och har länge varit en kraftigt mansdominerad yrkeskategori. Det syns på redaktioner, det syns i rapportering. Vår arbetsplats är inget undantag. SportExpressen vill i möjligaste mån bryta upp från seglivade strukturer och mönster. Vår redaktion ska vara en arbetsplats som ger utrymme för både kvinnliga och manliga sportjournalister att rapportera, tycka och skildra svensk idrott. Väl medvetna om de synliga och osynliga barriärer som många gånger hindrar i synnerhet unga kvinnor från att få in en fot i den här branschen vill vi med detta stipendium uppmuntra fler att söka sig till oss.

 

Vem kan söka? Är du mellan 18 och 26 år och har en sportjournalistisk granskning eller reportageidé som du skulle vilja genomföra? Skicka in den tillsammans med en motivering till noa.bachner@expressen.se eller sara.bratell@expressen.se senast den 1:a november 2018. Du som kommer med den bästa idén får sedan möjlighet att genomföra den tillsammans med våra reportrar Noa Bachner och Sara Bratell.

 

Vad tilldelas stipendiaten? Stipendiet är inte på en fastställd summa. Däremot betalar Expressen arvode för den arbetstid som stipendiaten lägger ner på jobbet, samt för eventuella utlägg i samband med detta. Den slutgiltiga journalistiska produkten kommer att publiceras på SportExpressen.se samt i tidningens sportbilaga.

 

Stipendiat 1 i våras: Vendela Ögren. Hennes idé byggde på att se hur stora skillnader det fortfarande år 2018 är mellan kvinnliga och manliga fotbollsspelare.

- Stipendiet gav mig möjligheten att få skriva om något som jag brinner för och det var en lyx att få ha de handledare jag hade första året på utbildningen.

- Jag fick mycket mer reaktioner och positiva ord än vad jag förväntat mig. Fick även kontakter på en av landets största tidningar.

Det som Vendela ser kan bli bättre för nästa stipendiat är ett utökat bildtänk redan från start.

- Jag tror att reportage blir bättre med bättre och fler bilder speciellt när de är så långa (som mitt blev, haha).

Läs reportaget här!

 

Noa Bachner, fotbollskrönikör Expressen
Sara Bratell, tv-sportreporter Expressen
Nicolinn Törnmalm, biträdande sportchef Expressen

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!