Sök stipendium för din bästa idé

Publicerad

Våren 2018 har SportExpressen glädjen att för första gången utlysa ett stipendium riktat till unga, kvinnliga sportjournalister.

Varför? Egentligen är det ganska enkelt. Sportjournalistiken är och har länge varit en kraftigt mansdominerad yrkeskategori. Det syns på redaktioner, det syns i rapportering. Vår arbetsplats är inget undantag. SportExpressen vill i möjligaste mån bryta upp från seglivade strukturer och mönster. Vår redaktion ska vara en arbetsplats som ger utrymme för både kvinnliga och manliga sportjournalister att rapportera, tycka och skildra svensk idrott. Väl medvetna om de synliga och osynliga barriärer som många gånger hindrar i synnerhet unga kvinnor från att få in en fot i den här branschen vill vi med detta stipendium uppmuntra fler att söka sig till oss.

Vem kan söka? Är du mellan 18 och 26 år och har en sportjournalistisk granskning eller reportageidé som du skulle vilja genomföra? Skicka in den tillsammans med en motivering till noa.bachner@expressen.se eller sara.bratell@expressen.se senast den 1:a mars 2018. Du som kommer med den bästa idén får sedan möjlighet att genomföra den tillsammans med våra reportrar Noa Bachner och Sara Bratell under våren.

Vad tilldelas stipendiaten? Stipendiet är inte på en fastställd summa. Däremot betalar Expressen arvode för den arbetstid som stipendiaten lägger ner på jobbet, samt för eventuella utlägg i samband med detta. Den slutgiltiga journalistiska produkten kommer att publiceras på SportExpressen.se samt i tidningens sportbilaga.

Noa Bachner, fotbollskrönikör Expressen
Sara Bratell, tv-sportreporter Expressen
Pär Andersson, sportchef Expressen

Relaterade ämnen
SportExpressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag