Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Smärtsamt att hitta och gömma flaskor”

Tommy Åström jobbar sedan drygt två år tillbaka som kommentator på Discovery. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Som barn lärde han sig att dölja det för sina vänner. 

Nu berättar tv-sportprofilen Tommy Åström om uppväxten med sin alkoholiserade pappa. 

– Det är smärtsamt att som barn hitta och gömma flaskor, säger Åström. 

Tommy Åström inledde sin journalistkarriär på Radiosporten 1994 innan han senare tog steget över att jobba med tv. 

Sedan 2017 jobbar Åström för Discovery. 

I det senaste avsnittet av podcasten ”Studio allsvenskan” berättar Tommy Åström för första gången om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa. 

– Det kom spontant, jag hade inte planerat att berätta det. Men det känns rätt att göra det nu, säger Åström. 

När Tommy Åström fick frågan i programmet om vilken som är hans bästa bok svarade han ”Flodhästen i vardagsrummet”, en bok om medberoende. 

– Att min pappa var alkoholist har påverkat mig mycket, det var en kamp. Och när jag läste den boken var det otroligt många ”check” i flera boxar. Och det blev lättare att hantera. Den har betytt mycket för mig i vuxen ålder för att kunna hantera det som hände under min uppväxt. 

För SportExpressen berättar Tommy Åström om hur han tidigt förstod att hans pappa hade alkoholproblem. 

– Jag hade full koll på vad pappa gjorde redan som väldigt liten. Jag var bara sju–åtta år när jag förstod allt, även om pappa drack i smyg, säger Åström och berättar om hur han lärde sig att, som han uttrycker det: ”säkra hem skiten” inför kompisar.

Foto: BILDBYRÅN

– Man kommer hem med en kompis i följeslag och får de där vibbarna när man kliver innanför dörren. Att det är en dålig dag och att pappa har druckit för mycket. Det blir som en överlevnadsinstinkt att som barn försöka avstyra det där, säkra hem skiten och snabbt hitta på en vit lögn för att inte bli avslöjad inför kompisarna. 

Vad tänker du när du ser tillbaka på din barndom?

– Att det är smärtsamt att tvingas gå igenom något sådant här som liten. Min mamma har alltid varit jättebra mot mig men hon visste inte att jag förstod pappas alkoholproblem så tidigt. Det uppdagades först när jag var tolv år och då hade jag gått ensam med det i fyra–fem år. Jag hade hittat flaskor, gömt flaskor, hållit koll på vätskenivåer i flaskor och allt det där. 

”Att vi stack var räddningen”

Tommy Åström säger att han alltid haft, och fortfarande har, en väldigt fin relation med sin mamma. 

– Hon vet att jag älskar henne, och vi har pratat mycket om det här i efterhand. Hon lämnade min pappa när jag var tolv år. Mamma räddade alla med att vi stack därifrån. Även pappa, för det var efter det som det blev något slags uppvaknande för honom också. 

– Men det är klart att hon har känt att hon borde ha agerat tidigare, men det är inte så lätt att se det där. Man tror kanske inte heller att barn har sådan koll som de har, redan som små. 

 

”Jobbat själv med att försonas”

Tommy Åströms pappa dog samma år som Tommy började på Radiosporten.

– Han hade varit nykter i några år då, men dog av cancer. Några år tidigare hade han varit nära att dö men då fick han ett ultimatum, ”fortsätter du att dricka kommer du att dö väldigt snabbt, eller så slutar du och då kommer du kunna leva flera år till”. Och då slutade han. Så jag fick en frist, det var fint. Men vi pratade aldrig om det. Så jag har fått jobba själv med att försonas i efterhand. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.