Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SM-mästare kommer ut: "Är jävligt skönt"

Foto: QX/Facebook.

Svensk amerikansk fotboll har fått sin förste öppet homosexuelle utövare.

Carlstad Crusaders Marcus Juhlin, 22, valde att komma ut i hbtq-magasinet QX:s nästa nummer.

– Det satt jävligt långt inne, säger Juhlin till SportExpressen.se.

I februari berättade Michael Sam, collegespelare i Missouri, att han var homosexuell. Nyheten spreds sig snabbt utanför den amerikanska kontexten och Sam blev ett världsnamn.

Nu har Sverige en egen Michael Sam. Marcus Juhlin, trefaldig SM-vinnare med sitt Carlstad Crusaders, pryder nämligen april månads omslag av hbtq-magasinet QX. I intervjun inuti tidningen avslöjar Juhlin att han, precis som Sam, är gay.

"Har varit svårt"

– Det satt jävligt långt inne. Jag har alltid varit öppen, men jag har aldrig gått ut med det inför mina lagkamrater och föreningen. Det är en väldigt manlig värld, så det är svårt att säga som det är. Men det gäller att ta tillvara på känslan och ta steget, säger Juhlin till SportExpressen.se.

Juhlin kontaktade själv QX via brev och föreslog en intervju.

– Jag vill inte bara göra det för min skull. Det handlar också om att vara en förebild för andra, för en sådan har jag själv inte haft. Ett exempel på hur folk ser ut som är homosexuella och spelar amerikansk fotboll, säger han.

"Vet inte vad föräldrarna ska säga"

Hur kom du fram till det här beslutet?

– Det har växt fram. Jag visste det här när jag var liten, sedan har man gått dag ut och dag in och velat säga det till folk. Men man visste inte hur reaktionen skulle bli. Det skulle vara jävligt tråkigt om någon kom fram och sa "det här tillåter vi inte i den föreningen". Det vore konstigt om folk sa så, men i bakhuvudet vet jag inte vad föräldrarna till barnen jag tränar ska säga (Juhlin coachar Crusaders ungdomslag, reds. anm.), säger han.

Juhlin berättar att utöver familjen var det bara en handfull lagkamrater som kände till att han var homosexuell. Nu hoppas han att resten av föreningen ska visa sitt stöd.

– Amerikansk fotboll är en väldigt kärleksfull sport. Allt man gör på planen gör man för varandra, och man kommer varandra väldigt nära. Det är en helt annan lagsammanhållning och tillit än i många andra sporter. Men det är ändå svårt att veta vad till exempel de äldre lagkamraterna kommer att säga, de kanske har lite svårare för det. Man vet ju aldrig. De är väldigt tillåtande, men det får man ju se nu, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.