Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skyttekungens nya liv: ”Kunde inte bli bättre”

Magnus Eriksson lämnade Djurgården frö San José Earthquakes Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Magnus Eriksson i Earthquakes omklädningsrum.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SANTANA ROW. Magnus Eriksson såldes från Djurgården till San José Earthquakes för 12 miljoner kronor i vintras - och har hyllats för sin inledning i MLS. 

SportExpressen åkte till San Jose för att få en bild av den allsvenske skyttekungens nya liv i Kalifornien och USA. 

När San José Earthqaukes bestämde sig för att bygga ett nytt lag med en helt ny spelfilosofi valde klubbens ägare att sparka tränaren Dominic Kinnear och mångårige sportchefen John Doyle. 

In kom i stället italienaren Jesse Fioranelli, som tidigare varit tränare i Lazio och även suttit med i Romas sportsliga ledning. 

Mikael Stahre anställdes som huvudtränare, då klubben skulle ta en ny inriktning. Mer taktiskt skolade spelare med betoning på den fysiska och offensiva biten. 

När sedan Magnus Eriksson köptes in för 12 miljoner från allsvenska Djurgården blev han en av klubbens dyraste värvningar någonsin - och den sista pusselbiten som ska ta laget till toppen den här säsongen. 

Eriksson bjuder in SportExpressen till sitt nya hem i Santana Row, San Josés finare kvarter. Vi slår oss ner i den nyinköpta soffan i lägenheten som har ett stort pool-komplex utanför. 

– Sämre kan man bo. Det är inte riktigt som man är van där hemma. Klimatet är helt fantastiskt här. Och vi bor väldigt bra. 

– Nu har det varit lite kallt här så jag har inte hunnit använda poolen så mycket, men det lär bli av rätt snart, säger Eriksson. 

”Mitt största mål att komma tillbaka”

Varför blev det San José och MLS? 

– Jag har alltid velat spela i USA. Jag älskar USA som land och har alltid varit nyfiken på ligan. Sedan var det många bitar som skulle falla på plats innan det löste sig. Men nu är jag här och det känns fantastiskt. 

– Att det blev Kalifornien och San José också, det kunde knappast bli bättre. 

Var det viktigt för dig att Djurgården fick 12 miljoner kronor för dig? 

– Ja, mitt största mål är att komma tillbaka till Djurgården. Jag älskar klubben och jag är väldigt nöjd med att de fick 12 miljoner kronor för mig. 

Vad kan du säga om första tiden i San José?

– Fantastisk, över förväntan. Fantastiska faciliteter och oerhört professionellt runtomkring med extremt många i ledarstaben. De har koll på allt. Allt från de som sköter analyserna, dietister och videogranskare till assisterande tränare och mediateam. Klubbarna ligger extremt långt framme här. Som i Europeiska toppklubbar. 

– Det känns bra att jag återförenas med Mikael Stahre också sedan vår tid i Väsby. Det har börjat bra här. 

Vad kan du säga om försäsongen?

– Det har gått snabbt, haha. Det är inte som på Bosön och springa runt där i några månader. Nu har vi varit på träningsläger med bra väder i Arizona, så det är lite annorlunda. Jag gjorde 30 minuter i första matchen, 45 i andra, 60 i tredje och sedan 70 i genrepet. Nu ska jag göra 90 minuter i premiären mot Minnesota. Jag tror aldrig jag har varit bättre tränad och i bättre form. 

Eriksson om premiären

Vad betyder det att Mikael Stahre är tränare i klubben?

– Så klart jättemycket.. Vi känner varandra sedan innan och vet vad vi vill och vad vi kan. Men nu har vi inte haft varandra som tränare eller spelare under en sju-åtta år. Men klart att det betyder mycket att ha honom här. För egen del känns det skönt också att man även vid snart 28 års ålder kan lära sig saker. 

Hur stor press känner du som designated player?

– Inte alls egentligen. jag har spelat i stora kubbar som Bröndby, Malmö FF och Djurgården. Så det är ingen större skillnad här. Pressen är lika hård här. Och spelare är värvade för att göra vissa saker. Vissa för att skydda målet, andra ska täcka upp defensivt och andra spelare, som jag ska göra mål och poäng framåt. 

 Premiären mot Minnesota vann ni med 3-2, hur var den?

– Vi gjorde en mycket bra match. Hade total kontroll och ledde med 3-0 fram till 80:e minuten. Då gjorde vi lite byten, de fick ett mål och sedan direkt ett mål till. Då blev det lite nervöst. Men vi vann, tog med oss tre poäng och vi har premiären avklarad. 

– Det är det viktiga. 

Ni förlorade mot Kansas i andra matchen, men du fick beröm för din insats i 3-2-förlusten?

– Ja, det var synd att vi förlorade. Det var en okej bortamatch där vi spelade väldigt bra vissa perioder men mindre bra i andra. Vi får ta revansch mot New York i nästa match. Vi har ett väldigt bra go i laget trots förlusten. 

Vad är målet för dig här?

– Jag sätter aldrig upp personliga mål. Men rent fysiskt finns alla förutsättningar. Jag har gått ner två kilo och känner mig bättre tränad än någonsin. Allt är väldigt professionellt och väldigt bra styrt i klubben. 

”Alla snackar om Zlatan”

Vad kan du säga om klubben, supportrarna och intresset kring fotbollen här?

– Man märker att det är ett bra go kring klubben. Vi fyller arenan nästan varje match med 18 000 åskådare så det är riktigt bra. Sedan är det journalister nästan på varje träning och vi har tre-fyra heltidsanställda som bara jobbar med mediebiten. Mycket hängivna supportrar som kör med tifo och har ultras. 

– Fotbollskulturen här växer och MLS är på uppåtgång. Det känns som ligan växer mer och mer och i Sverige snacka vi mer om MLS nu än vad vi gjorde tidigare. Sedan kanske det är för att många allsvenska spelare har fått hit nu senaste tiden. 

– Men många före detta världsstjärnor som fortfarande är bra spelar ju här nu. Många som är i sin prime kommer hit också.  Sedan snackar alla om Zlatan nu. Att han ska komma till LA Galaxy. Det hade utan tvekan varit MLS största värvning genom tiderna. Det är inte konstigt att se vad som händer kring honom. 

Zlatan skulle i så fall spela för Los Angeles Galaxy, som är era främsta rivaler. Hur ser du på det?

– Rivaliteten mellan oss i San José Earthquakes och Los Angeles Galaxy är enorm. Jag vet inte riktigt vad den bottnar i men de är de närmsta rivalerna trots att det är en timmes flyg, som Stockholm till Malmö. 

– Matcherna mot Galaxy spelar vi också på en arena byggs för amerikansk fotboll som tar 50-60 000 åskådare. Så då är det ju ett jäkla drag med hela den biten. Men det är tydligt att det är en stor rivalitet. 

”Pengarna inte det primära”

Det har snackats mycket om din lön, hur mycket var det pengarna som spelade in att du valde MLS och San José?…

– Pengarna var inte det primära och jag tjänar bra pengar. Men det är inga Kina-pengar här, men jag är nöjd. 

Du tjänade mer i Guizhou Renhe i Kina alltså?

– Ja, det gjorde jag. Där tjänade jag mer sedan blev det inte så många matcher, säger Eriksson med ett skratt. Men jag klagar inte nu heller men här är det inte pengarna som är viktiga. Jag trivs bra här, är nöjd och sedan var det viktigt att Djurgården fick pengar med. 

– Här lockade hela paketet i stället, framför att bara tänka på mina pengar. 

Hur har du hunnit anpassa dig till livet i USA?

– Vädret är grymt. Och en stor skillnad. Sedan är livet som fotbollsspelare rätt inrutat. Träning vid 10.00, lunch vid 12.30 och sedan är det fritt. Det är in princip samma vardag som i Stockholm som har bytts ut mot San José och Kalifornien i stället för Bosän, vinter och svensk försäsong. 

”Alla drömmer om landslaget”

Du fick mycket skit på sociala medier från AIK-fansen under din tid i allsvenskan. Hur mycket lugnare är det nu?

– Klart att det är lugnare här. Jag blir inte lika igenkänd här som när jag bor i Stockholm. Det är båda på gott och ont. Det kan vara skönt ibland. 

Det blir lugnare på sociala medier?

– Ja, haha, säger Eriksson. Det blir lugnare med kärleken eller hatet, beroende på hur du ser det. AIK-fansen kommer jag inte sakna även om jag har fått leva med att bli häcklad av dem. Jag är glad att vara en del av Djurgårdsfamiljen och hoppas som sagt komma tillbaka dit en dag. Jag kunde inte sova häromdagen så jag klev upp på morgonen och slog på deras match mot Frej i Svenska cupen. 

– Kul att de vann. Jag försöker hänga med så gott det går. 

Vad tror du om Djurgården 2018?

– Bra inledning. Har tappat en del tunga pjäser i och med att halva startelvan är borta. Men det blir en ny prövning nu. Men det har sett bra ut. Och jag är optimistisk. Det kommer bli halvjobbigt för mig om Mikael Stahre lägger in träningar på lördagar, för då kanske jag inte kan följa Djurgårdens matcher live. 

– Men jag får se dem i efterhand i så fall.

Det är ett VM i Ryssland i sommar och det lär vara med en del allsvenska spelare. Du vann skytteligan förra året, har du en liten förhoppning om att komma med?

– Alla drömmer om landslaget så klart men jag fokuserar bara på att göra det bra här i klubblaget så får man ta det härifrån. Gör man det tillräckligt bra har man så klart en chans, men det är tuff konkurrens i landslaget och det var synd att jag inte kunde vara med på Januariturnén. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.