Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skulle bli varningsflagg – är dåligt uppförande”

Sha'Carri Richardson missade OS efter att ha rökt cannabis.
Foto: DAVID W CERNY / REUTERS BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Joe Biden vill se en förändring i frågan
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Idrott och doping hör inte ihop.

Inte idrott och droger heller.

Men ska en idrottare som har tagit droger straffas med att inte få utöva sin idrott?

Wada utreder nu frågan efter ett uppmärksammat fall.

– Jag är lite tvådelad. Jag har svårt att se att den typen av drog skulle ha någon prestationshöjande effekt, säger skidskytten Sebastian Samuelsson. 

Den amerikanska sprinterstjärnan Sha'Carri Richardson har haft ett tufft år.

Inför OS fastnade Richardson i ett dopingtest. Sprintern hade rökt cannabis – och menade själv att hon gjort det för att mildra sorgen efter sin mammas död. Richardson gick med på att gå ett avvänjningsprogram och straffet blev bara en månad långt – men tillräckligt långt för att hon skulle missa OS.

– Det här kommer att bli sista gången Sha'Carri Richardson inte är med i OS och det blir sista gången USA inte kommer hem med ett guld på 100 meter, sa hon själv till NBC efter det tunga straffet.

”Tycker det är olyckligt”

Richardsons avstängning har lett till en debatt inom idrottsvärlden: Borde cannabis och andra partydroger klassas som doping? Bland annat har USA:s president Joe Biden uttalat sig i frågan och det internationella friidrottsförbundets president Sebastian Coe vill se nya dopingregler.

– Det borde tas bort, det är det rimliga beslutet att ta, sa han under OS enligt AP.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande på Antidopning Sverige, har varit inne på samma spår när han pratat med SportExpressen.

– Jag tycker att det är mycket olyckligt att det har kommit in på dopinglistan, för det har inte någon positiv inverkan på prestationsförmågan, säger han. 

– De här partydrogerna måste bort från vårt antidopingarbete. Vårt arbete borde handla om att få bort prestationshöjande preparat. 

Den internationella antidopingsorganisationen Wada ändrade sin syn på cannabis, kokain och heroin vid årsskiftet. Numera är bruket av preparaten att klassa som missbruksproblematik och leder inte till årslånga avstängningar men de står fortfarande med på den ”svarta listan” över förbjudna preparat.

Wada utreder frågan

Sha'Carri Richardsons fall har nu lett till att Wada ska utreda om cannabis verkligen har någon effekt på idrottsprestationen. Efter den vetenskapliga granskningen kan cannabis i sådana fall strykas från dopinglistan 2023.

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, 24, uttalar sig ofta i frågor om doping men när det gäller partydroger har han inte en lika hård ton som han brukar ha mot fuskande konkurrenter.

– Jag är lite tvådelad. Jag har svårt att se att den typen av drog skulle ha någon prestationshöjande effekt. Däremot hör inga droger hemma på en idrottsarena om man tänker på att vi idrottare är förebilder och så vidare, säger Samuelsson och fortsätter:

– Det är självklart att vi inte ska ta den typen av droger, så därför tycker jag att det är bra att det är med på dopinglistan. Men det är klart att jag inte likställer cannabis med epo. Det har ingen prestationshöjande effekt och det gör att jag inte ser det som doping på det sättet.

Mathias Fredriksson, expert för SVT och tidigare längskidåkare, tycker också att det är logiskt att ha med partydroger på den förbjudna listan.

– Idrotten kan inte stå över samhällets regler. Om cannabis är olagligt att använda och en idrottare har använt det har den brutit mot lagstiftningen. Då tycker jag det kan bestraffas även idrottsmässigt, det är dåligt uppförande, säger Fredriksson.

”Håller på med saker man inte borde”

För att en substans ska hamna på Wadas lista över dopingklassade substanser krävs det att två av tre kriterier uppfylls.

1) Det är prestationshöjande.

2) Det är skadligt för hälsan.

3) Det skadar idrottens anseende.

Partydroger uppfyller den andra och tredje punkten och har därför hamnat på listan. 

– Det tycker jag är helt okej. Om det ska vara två år eller tre månader kan man diskutera, det behöver kanske inte vara lika långa straff som anabola steroider. Men att det ska vara en avstängning för att du har gjort ett lagbrott tycker jag, säger Mathias Fredriksson.

Sebastian Samuelsson funderar också över vad straffet borde vara.

– Man kanske mer ska fokusera på att hjälpa idrottarna med rehabilitering eller vad det kan vara. Inte likställa det med att ta en prestationshöjande substans som gör att man blir avstängd i två år, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson tvekar inte när han ryter till i dopingfrågor. Men hur skulle han reagera om han träffade på en landslagskompis med en ”joint” i munnen?

– Skulle jag ha en lagkompis som rökte cannabis skulle det ändå sätta i gång varningsflaggor och man skulle börja undra. Det är inte prestationshöjande, snarare skadligt för prestationen, och det visar på något sätt att man håller på med saker som man inte borde samtidigt som man elitidrottar. Då tycker jag kanske att man ska visa lite extra omtanke för den personen och fundera på vad de bakomliggande orsakerna är, säger han.