Sköts av sin styvfar - nu är hon åter i ringen

Publicerad

I april 2011 blev hon skjuten tre gånger av sin styvfar innan en titelmatch.

Nu ska tyskan Rola El-Halabi tillbaka in i ringen – med sammanlagt tolv ärr på kroppen.

– Jag vill sprida budskapet att man inte ska ge upp, vad som än händer, säger 27-åringen till Die Welt.

Rola El-Halabi var obesegrad (11-0, sex knockouter) och höll på att förbereda sig för att möta bosniskan Irma Balijagic Adler om IBF:s vakanta lättviktstitel när styvfadern bröt sig in i omklädningsrummet.

Han tog fram en pistol och sköt El-Halabi i handen, knät och fötterna. Skadorna var inte livshotande, men boxarens karriär stannade upp och hennes liv förändrades för alltid.

"Har tolv ärr"

– Livet jag hade innan 1 april 2011 finns inte längre. Varje dag blir påverkad av den här händelsen. Det räcker med att jag tittar på mig själv i spegeln på morgonen. Jag har tolv ärr. För varje skott har jag ett yttre och inre ärr, jag har tre ärr vid höften, jag har ärr där ben togs ut för att användas i min hand. Jag har ärr överallt, säger hon till Die Welt.

Styvfadern hade månader innan skjutningen fungerat som sin styvdotters manager. De gick skilda vägar när Rola El-Halabi blev förälskad i en grekisk man – och sedan dess hade han varit fast besluten att förstöra hennes karriär.

Han dömdes till sex års fängelse för skjutningen. Dessutom fick han inte sin vilja igenom, för på lördag gör El-Halabi comeback i ringen mot italienskan Lucia Morelli.

"Ville kämpa"

– Först ville jag inte boxas igen. Men tre eller fyra månader senare var jag säker: jag ville sätta igång en comeback. För jag ville inte försvinna från boxningsvärlden. Jag har alltid sagt att jag vill dra mig tillbaka på höjden på min karriär, och 1 april 2011 var inte höjdpunkten. Det har drivit mig till att kämpa mer och mer, säger hon.

– Och jag skulle vilja sprida ett budskap med min historia. Att man inte ska ge upp, vad som än händer.

El-Halabi har inte träffat styvfadern sedan skjutningen. Och hon har inte förlåtit honom.

– Vem vet hur jag känner om ett par år, när jag själv har barn. Men just nu kan jag inte föreställa mig det.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag