Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skjut upp tävlingar, cuper och matcher”

Sportevenemangen som stoppats av coronaviruset.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: PER DANJELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Först uppmanade Folkhälsomyndigheten till nya restriktioner gällande idrotten.

Budskapet: Ställ in träningsmatcher och cuper.

Sent under onsdagskvällen kom statsepidemiolog Anders Tegnell med nya besked.

– Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

Coronakrisen har stängt ned nästan all idrott i världen.

I Sverige har elitidrott med åskådare satts på paus – men det har fortsatt kunnat bedrivas träning.

Flera allsvenska fotbollslag har till exempel spelat träningsmatcher och på de lägre serienivåerna har fotbollen fortsatt. De lag som har kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

Men under onsdagen kommer Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson med nya besked.

– När det gäller idrottsföreningar vill vi att folk ska kunna röra sig utomhus men undvika sociala kontakter i möjligaste mån. I sporter med mycket närkontakt måste man överväga om man ska bedriva det, säger han och fortsätter:

– Träning ska hållas utomhus för att minska smittspridning. Vi vill också att man skjuter upp tävlingsmatcher och cuper. Det finns ett tak på 50 personer, men även under det är det lämpligt att begränsa antalet åskådare. Undvik också onödiga resor. 

Nya rekommendationen för idrott i Sverige

Carlson nämner brottning som ett exempel.

– Där måste man överväga om man ska bedriva den verksamheten, säger han.

Via sin hemsida förtydligar myndigheten att:

”Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare”.

De nya beskeden är rekommendationer från myndigheten, som gäller fram till 31 december 2020. Det finns ingen möjlighet att straffa någon som arrangerar en fotbollscup eller en träning inomhus.

– Vi ser det mer som en tydlig normgivning. Lagstiftningen är uppbyggd på det viset. Vi förväntas hjälpa till och följa de bestämmelser som finns, säger Johan Carlson.

RF: ”Vi kommer definitivt att följa detta”

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdom och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Fotbollens besked: ”Hälsan går först”

Vad de nya rekommendationerna innebär i praktiken för till exempel svensk fotboll och allsvenskan är ännu inte beslutat.

– Vi har noterat att den informationen har kommit och kommer nu att titta på det och uppdatera våra riktlinjer för fotbolls-Sverige utifrån de här nya råden från Folkhälsomyndigheten, säger fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette.

– Vi har hela tiden sagt att hälsan går först och att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och nu ska vi arbeta med hur vi ska få in de här nya råden i våra riktlinjer, och får återkomma efter det, fortsätter han. 

Oavsett vilket beslut förbundet hamnar i så hoppas man på gehör från fotbollsfamiljen.

– Men vi hoppas och tror att alla klubbar och distriktsförbund följer med och ser vad Folkhälsomyndigheten har gått ut med, säger Hübinette.

– Det är ett speciellt läge just nu och nya besked dagligen, nästan timme för timme, tillägger han.

Vad händer med allsvenskan?

Efter det nya beskedet är det nu många fotbollssupportrar som undrar vad som kommer att hända med allsvenskan 2020.

– Vi tittar på det nu, vad det här innebär. Vi har ju knappt hunnit få beskedet. Egentligen har jag inga kommentarer utöver att vi kommer prata med fotbollsförbundet och klubbarna hur vi ska förhålla oss. Vi måste få chansen att prata ihop oss innan vi uttalar oss, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.

– Vi väntar på Riksidrottsförbundets och fotbollförbundets rekommendationer . Vi har ju tagit nästan alla de här stegen tidigare, nu är det mest frågan hur man ska förhålla sig till träningar och träningsmatcher, men vi kan inte uttala oss innan vi har pratat ihop oss.

Statsepidemiologen Anders Tegnell fick i SVT frågan om just den allsvenska starten.

– Det är en fråga vi får ta längre fram. Nu tar vi månad för månad. Jag tror inte att vi ska göra sådana prognoser nu, säger han.

Tegnells nya besked gällande idrotten

Kort efter att Folkhälsomyndigheten kommunicerat sina nya restriktioner meddelade Stockholms fotbollförbund att de agerar direkt och skjuter upp samtliga seriematcher.

”Precis som tidigare, följer Stockholms Fotbollförbund (StFF) regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta innebär att all tävlingsverksamhet som administreras av StFF skjuts upp med omedelbar verkan”, skriver de på sin hemsida.

Men under onsdagskvällen kom ytterligare nya besked från statsepidemilog Anders Tegnell till SVT.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant.

SVT: Då kommer cuper och träningsmatcher att kunna avgöras?

– Ja, så länge det är få åskådare och man fixa bitarna runtom. Det finns tillgänglig handtvätt och man tränger inte in spelarna i något utrymme.

Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet:

– Beskedet i dag var inga matcher, men om de tar ett nytt besked så får vi ju pröva det. De är medicinmän och inte jag. Om de ska komma med ett förtydligande så tyder det på att de har formulerat sig på ett sätt som att alla har trott att de inte vill ha några matcher, säger han till SVT.

 

Alexander Isak om karantänen i Spanien:

Alexander Isak befinner sig i karantän i Spanien där han tillhör Real Sociedad. I en intervju med SPORTlib berättar han om sin tillvaro.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.