Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidstjärnan Henrik Forsberg har fått pacemaker

Magdalena Forsberg hade länge tjatat på maken att undersöka hjärtat.  

När han väl kom in för undersökning gick det fort - två dagar senare hade han en pacemaker inopererad. 

- Det gick så fort att jag inte hann bli rädd. Chocken kom först efteråt, säger Henrik Forsberg, 41, till Expressen.se.

Första gången han kände det var under testracet inför OS i Salt Lake City 2002. Det kändes som om hjärtat rusade och slog dubbelslag.

 Men det skulle dröja flera år innan den förna skidstjärnan tog signalerna på allvar.

 - Det var Magdalena som till slut bokade en tid åt mig. Jag hade blivit sämre under hösten, men jag kom mig inte för att gå i väg till läkare, säger Henrik som gjort fyra OS och sju VM i längd och skidskytte. 

"Ingen tid att vänta"

 Han fick stanna kvar på sjukhuset över natten. När han vaknade fick han beskedet av läkarna: Vi måste operera in en pacemaker. I dag. 

 Henrik ville skjuta på operationen, det var ju bara några dagar kvar tills han skulle bli pappa för andra gången och Henrik var rädd att missa förlossningen.

 - Men läkarna sa nej. Det fanns ingen tid att vänta, säger han.

Allt som vanligt

 Läkarna hade upptäckt att Henrik hade hjärtstillestånd på tio sekunder på natten. 

 I dag är Henrik tacksam att hans hjärtfel upptäcktes i tid. Operationen gick bra och nu lever han precis som före operationen.

 - Jag var rädd att jag inte skulle kunna fortsätta mitt jobb och inte kunna träna som jag är van, men nu är allt precis som vanligt igen, säger Henrik som arbetar som tränare på skidgymnasiet i Bergeforsen.

Många har problem

 Och Henrik hann vara med när andra sonen Erik kom till världen den 27 december. 

 - Jag var hemma redan samma kväll som operationen skedde, det var helt fantastiskt, säger han.

 Hjärtproblem är inte ovanligt bland idrottsmän på hög nivå, tror Henrik.

 - Jag vet flera som har problem med dubbelslag, men man söker inte hjälp. Man upplever det väl inte som ett problem. Och det gjorde ju inte jag heller.

Skulle sökt tidigare

 Henrik erkänner att han hade lite fördomar kring det där med pacemaker, tyckte att det är väl bara gamlingar som får. Men faktum är att pacemakers opereras in på människor i alla åldrar även om det är vanligare bland äldre.

 - Med facit i hand så skulle jag ju ha undersökt mig mycket tidigare. Ingen vet ju vad som hade hänt om jag inte hade åkt in på den där undersökningen, säger Henrik.

FAKTA

En pacemaker är en batteridriven elektronisk hjärtstimulator som har till uppgifta att stimulera hjärtmuskeln till kontraktioner när frekvensen av hjärtkontraktioner är otillräcklig.
En modern pacemaker väger mellan 14 och 40 g och kan opereras in under huden under lokalbedövning. Från pacemakern förs elektroderna via vensystemet till hjärtat.
Världens första inopererbara pacemaker byggdes av Rune Elmqvist och inopererades 1958 av Åke Senning.

Källa: NE

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.