Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅNFoto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
 Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Det är en skandal – jag slåss för min rätt"

Publicerad
Uppdaterad

Sveriges förbundskapten i skidskytte, ikonen Wolfgang Pichler, riskerar att stoppas från att närvara vid OS, skriver Aftonbladet.

Detta på grund av hans tidigare uppdrag som rysk förbundskapten.

– Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till tidningen. 

I går kväll lämnade IOK beskedet att Ryssland stoppas från vinter OS i Sydkorea. Dock kommer vissa ryska idrottare tillåtas att tävla i OS under neutral flagg, om de kan bevisa att de inte varit dopade tidigare eller haft samröre med det statsstyrda dopingprogrammet i Ryssland.

Vem som tillåts tävla under neutral flagg avgörs av en oberoende panel. Reglerna gäller även tränare och läkare. 

Men i skrivelsen från IOK framgår inte om förbudet gäller ledare som kommer att jobba för andra länder än det neutralt ryska laget.

Ett potentiellt problem för Sveriges skidskyttelandslag under ledning av Wolfgang Pichler. 

Pichler var rysk förbundskapten 2011-2014, och i efterhand har flera av lagets stjärnor pekats ut som dopade. Tre av de aktiva Pichler tränade, Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova är avstängda från att tävla i OS på livstid. 

 

LÄS OCKSÅ: Hemlig uppgörelse kan ta Ryssland till OS

 

Wolfgang Pichler kan stoppas från OS

IOK kan i nuläget inte lämna besked på huruvida Pichler kommer tillåtas att coacha det svenska skidskyttelandslaget under OS. Även inom SOK råder osäkerhet i frågan, skriver Aftonbladet.

– Jag har ingen aning om vad som händer nu. Men jag kommer slåss för min rätt och mitt namn. Jag kan inte förstå det här, jag är helt ren, säger Pichler till tidningen.

Pichler berättar för Aftonbladet att han hörde om det ryska dopingprogrammet när Grigorij Rodtjenkov berättade om det i New York Times i maj 2016.

– Jag gjorde mitt bästa och jag är 100 procent ren. Det står jag för och det fajtas jag för. Skulle jag stängas av kommer jag ta det till CAS (idrottens skiljedomstol) och slåss för mitt namn. Det kan jag lova dig, säger Wolfgang Pichler. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag