Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är en skandal – jag slåss för min rätt"

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges förbundskapten i skidskytte, ikonen Wolfgang Pichler, riskerar att stoppas från att närvara vid OS, skriver Aftonbladet.

Detta på grund av hans tidigare uppdrag som rysk förbundskapten.

– Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till tidningen. 

I går kväll lämnade IOK beskedet att Ryssland stoppas från vinter OS i Sydkorea. Dock kommer vissa ryska idrottare tillåtas att tävla i OS under neutral flagg, om de kan bevisa att de inte varit dopade tidigare eller haft samröre med det statsstyrda dopingprogrammet i Ryssland.

Vem som tillåts tävla under neutral flagg avgörs av en oberoende panel. Reglerna gäller även tränare och läkare. 

Men i skrivelsen från IOK framgår inte om förbudet gäller ledare som kommer att jobba för andra länder än det neutralt ryska laget.

Ett potentiellt problem för Sveriges skidskyttelandslag under ledning av Wolfgang Pichler. 

Pichler var rysk förbundskapten 2011-2014, och i efterhand har flera av lagets stjärnor pekats ut som dopade. Tre av de aktiva Pichler tränade, Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova är avstängda från att tävla i OS på livstid. 

 

LÄS OCKSÅ: Hemlig uppgörelse kan ta Ryssland till OS

 

Wolfgang Pichler kan stoppas från OS

IOK kan i nuläget inte lämna besked på huruvida Pichler kommer tillåtas att coacha det svenska skidskyttelandslaget under OS. Även inom SOK råder osäkerhet i frågan, skriver Aftonbladet.

– Jag har ingen aning om vad som händer nu. Men jag kommer slåss för min rätt och mitt namn. Jag kan inte förstå det här, jag är helt ren, säger Pichler till tidningen.

Pichler berättar för Aftonbladet att han hörde om det ryska dopingprogrammet när Grigorij Rodtjenkov berättade om det i New York Times i maj 2016.

– Jag gjorde mitt bästa och jag är 100 procent ren. Det står jag för och det fajtas jag för. Skulle jag stängas av kommer jag ta det till CAS (idrottens skiljedomstol) och slåss för mitt namn. Det kan jag lova dig, säger Wolfgang Pichler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!