Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vissa tycker ju att man är en total idiot”

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMMALISA PAULY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

År 2025 ska han leva fossilfritt.

Men skidskyttelegendaren Björn Ferry får inte bara motta ryggdunkar för sin kamp för miljön. 

– Det finns de som tycker att man är en total idiot, säger Ferry i Vinterstudion. 

Björn Ferrys miljöengagemang är uttalat och brinnande. OS-guldmedaljören från 2010 har som mål att vara fossilfri 2025 och har inte flugit på två år. I stället tar han tåg överallt – en rutin som han håller fast vid även som ambulerande SVT-expert vid olika skidskyttetävlingar. 

Ferry berättade om sitt liv som tågluffare i lördagens avsnitt av SVT-programmet Vinterstudion. 

– Jag försöker styra det mot så många nattåg som möjligt. Då upplevs resan kortare, säger Ferry i programmet. 

Ferry om miljön

Ferry har inte hymlat med sitt klimatintresse. Tillsammans med hustrun Heidi Andersson deltog han i dokumentärserien ”Storuman forever”, där makarna försöker få byborna i Storuman att leva fossilfritt.

Ferry har fått delade reaktioner på sitt engagemang. 

– Det är både och. Dels de här redan frälsta entusiasterna, som säger: "Härligt, Jesus, du finns". Sedan de som tycker att man är en total idiot. Men båda de här grupperna är egentligen ganska små, säger Ferry. 

"Ska man säga det?"

Ferry menar att även han har upplevt att det finns ett visst socialt stigma kring att bli "för" engagerad i miljöfrågor. 

– Den stora massan står och velar och det är de man vill få med sig. Ska man säga att man åkte på semester eller inte? Det börjar infinna en sorts tvekan hur man pratar med kollegerna om vart man åker på semester. Det är någonting som händer. Jag ser att det påverkar, säger Ferry. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.