Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill inte att Stina ska komma och slå oss”

Expressens skidreporter Tomas Pettersson i Expressen TV när det blev känt att Stina Nilsson byter sport.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stina Nilsson har bytt längdskidor till skidskytte. 

Det norska laget väntar med spänning på att kunna utmana den svenska sprintdrottningen när säsongen drar i gång i slutet av november. 

– Vi vill inte att Stina Nilsson ska komma och slå oss, säger den norska skidskytten Ingrid Landmark Tandrevold. 

När den svenska OS-guldmedaljören Stina Nilsson meddelande att hon tänkte byta längdskidor mot skidskytte var det många som blev överraskade – däribland Ingrid Landmark Tandrevold. Den norska skidskyttestjärnan är dock tveksam till om svenskan kommer tillhöra toppen i hennes debutsäsong. 

– Det har spekulerats mycket i det. Oavsett är det kul att hon väljer en satsning på skidskytte. Det bör betyda att hon tycker det är en rolig sport vi håller på med, säger Tandrevold till VG som tror att Nilsson har goda förutsättningar för att bli en bra skidskytt så småningom. 

”Stina har bra kvalitéer”

– Som sprinter i längdskidor har hon både fysiska och mentala förutsättningarna för skidskytte. Det är ganska korta lopp mellan skjutningarna, och det är mycket start och stopp. Samtidigt måste man hålla huvudet kallt i pressade situationer. Det måste du också ha i sprint. Därför tror jag hon har kvalitéer för att bli en bra skidskytt.

Ingrid Landmark Tandrevold, med två VM-medaljer på sin meritlista, tror att Stina Nilsson har som mål att befinna sig i toppen på resultatlistorna – redan under sin första säsong som skidskytt. 

Världscupen börjar i november

– Ja, det skulle jag säga. Jag skulle bli imponerad om hon etablerar sig i toppen under den här säsongen. Denise Herrmann bytte också från längdskidor till skidskytte, och det tog några säsonger för henne med hårt arbete för att stabilisera sig på en hög nivå.

– Vi vill inte att Stina Nilsson ska komma och slå oss, säger norskan och skrattar. 

Världscupspremiären är planerad att hållas i finska Kontiolahti i slutet av november. Därefter väntar tävlingar i Östersund och i österrikiska Hochfilzen. 

Ruhpolding, Hochfilzen, Pokljuka... Kan du dina skidskytte-orter?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.