Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi ska inte berätta alla våra hemligheter”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hanna Öberg vill inte ha samma problem som förra säsongen då hon drabbades av energibrist. 

Nu har Öberg satt upp en plan tillsammans med tränaren Johannes Lukas för att undvika att problemen upprepas. 

– Det är en sak vi har kollat på, säger Johannes Lukas till SVT sport. 

Det har varit en lång och tuff säsong för Hanna Öberg. Den svenska skidskidskyttestjärnan körde samtliga tävlingar på VM och tog tre VM-medaljer. I den totala världscupen blev hon fyra. Under mästerskapet i Pokljuka tappade Öberg formen och erkände efter den misslyckade jaktstarten (slutade på en 13:e plats) att hon ”inte känner igen sin kropp”. 

– Det är försäsongen som är allra tuffast, då är träningen intensiv och väldigt hård. Det är en utmaning att få i sig tillräckligt med energi med den träningen som vi har. Man förbränner mycket då, och det är inte helt självklart att man lyckas, sade Öberg. 

Johannes Lukas: ”Ska inte berätta alla våra hemligheter”

Nu berättar tränaren Johannes Lukas att de upptäckte vissa problem under VM. Enligt honom drabbades Hanna Öberg av energibrist. 

– Vi analyserar förra säsongen och där kan man se att det var någon gång under VM då hon fick energibrist. Det var svårt för henne att återhämta sig helt. Hon ställde upp i alla tävlingar, reste väldigt mycket och tränade hårt, säger tränaren Johannes Lukas till SVT Sport.  

Johannes Lukas berättar vidare att de håller på att analysera hur man kan bygga upp energin på bästa sätt efter tävlingarna. Han nämner energibalansen som en viktig del av återhämtningen och hintar att Hanna Öberg kanske kommer att stå över någon tävling kommande säsongen för att orka hela vägen och samtidigt hålla en hög energinivå. 

En plan är att Öberg använder sensorer under huden. Detta för att mäta blodsockernivåer och när man ska äta.

– Jag ska inte berätta alla våra hemligheter och hur vi kommer att jobba. Men det är en sak vi har kollat på, säger Johannes Lukas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.