Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är nöjda med att inte göra som Norge”

Anna Magnusson.Foto: ANNA FRIBERG
Landslagstränaren Johannes Lukas följer åkarna via dataskärm under träningen i kammaren.Foto: ANNA FRIBERG
Sebastian Samuelsson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Coronapandemin kastade om planerna. 

I stället för att träna på hög höjd stänger de svenska skidskyttarna in sig i en kammare – det samtidigt som största konkurrenten Norge tränar på hög höjd i Italien. 

– Vi är nöjda med att vi inte gör som Norge, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

Under skidskytte-VM i italienska Antholz i februari var det mycket snack om den höga höjden. VM-banan låg som högst på 1 673 meter över havet. 

Den höga höjden var till fördel för åkare som Dorothea Wierer som både bor och tränar i området. Men för andra var det en tuff utmaning, där ibland de svenska åkarna. 

Den här säsongen avgörs VM i slovenska Pokljuka, där kommer tävlingarna att hållas 1 400 meters höjd.

Ursprungsplanen för de svenska skidskyttarna var att åka på höghöjdsläger även den här säsongen, tanken var att resa till de franska Alperna för att komma åt träning på hög höjd. 

Men på grund av coronapandemin ställdes lägret i Frankrike in och i stället tränar det svenska landslaget på hemmaplan under hela försäsongen. 

Och delar av träningen har förlagts till på Mittuniversitet i Östersund där åkarna tränar i en kammare där hög höjd simuleras. 

– Det var inte ett enkelt jobb när vi tvingades tänka om, man måste vara kreativ. Men jag tycker att vi har hittat en väldigt bra plan. Och samarbetet med Mittuniversitetet har varit viktigt, att vi kan utnyttja de supermöjligheter de har. Det finns långt ifrån över allt, säger den svenska landslagstränaren Johannes Lukas som dock medger att man går miste om vissa saker när man inte åker på höghöjdsläger. 

– Då bor man ju på hög höjd också och är där hela tiden. Det är klart att man acklimatiserar sig på ett annat sätt då. Men jag tycker ändå att vi har hitta en bra lösning. När åkarna tränar i kammaren kan vi lära oss mycket om hur deras kroppar reagerar på hög höjd. 

”En gräns hur länge man kan vara där”

Sebastian Samuelsson om att träna i kammaren.  

– Man känner ju känslan att man får mindre syre när man är där inne. Det är tuffare att köra där än om man skulle köra på bandet utanför. Så på det sättet får man effekt.

– Det man förlorar är att vi inte kan bo på hög höjd, och det finns en begränsning hur mycket man kan vara inne i den där kammaren också. Så det är klart att det inte är samma sak som att köra ett höghöjdsläger. 

Hur viktigt är det att träna på hög höjd inför en säsong?

– Ju fler dagar man är på höjden, desto bättre är det. Jag har inte så många dagar på höjden, jag missade lägret förra året och nu blir det ingenting i år heller. Det är klart att det är lite surt.

Norge gör annorlunda 

De norska skidskyttarna, som skördat stora framgångar de senaste åren, väljer dock en annan väg. Det norska landslaget kommer att vara på läger på hög höjd i Italien i tre veckors tid under oktober. 

– Vi vet inte vad tanken är från Norge, är det att man tränar på höjden eller är det för att lära sig att anpassa sig till att allmänt vara på höjden? Det finns olika delar i det där. Visst, det kommer få en höghöjdseffekt. Men jag tycker att vi tränar jättebra som det är nu, säger Johannes Lukas och fortsätter:

– Spontant är jag jättenöjd med att vi inte gör som Norge, och åker i väg någonstans. Speciellt nu när man ser att coronasmittan sprider sig igen runtom på olika platser i Europa igen. Det känns bra att vara här hemma och ha kontroll. 

 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Folk skrev att jag var dum i huvudet” 

LÄS MER: Familjens besked: Pichler i koma 

LÄS MER: Hanna Öberg: ”Det finns en kroppsfixering” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.