Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varnar Samuelsson efter orden: ”Ska slå honom”

OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson fortsätter göra sin röst hörd i diskussionen kring Ryssland och doping. Foto: VOLKER DANZER / IMAGO/HMB-MEDIA IMAGO SPORTFOTODIENST
Förbundskapten Wolfgang Pichler kommer att säga ifrån om debatterandet tar fokus från träningen – och är tämligen övertygad om att Samuelssons kamp är lönlös. Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson fortsätter göra sin röst hörd i diskussionen kring Ryssland och doping.

Förbundskapten Wolfgang Pichler kommer att säga ifrån om debatterandet tar fokus från träningen – och är tämligen övertygad om att Samuelssons kamp är lönlös. 

– Jag tror att den här upplevelsen kommer att bli smärtsam för honom, säger Pichler. 

– Det är typiskt Wolfgang, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson är inte bara en skidskytt som redan vid 21 års ålder har två OS-medaljer. Han är också en obekväm röst för idrottens makthavare.

Svensken har länge varit en av idrottarna som deltagit mest aktivt i den infekterade debatten kring rysk, statssponsrad doping. Han bojkottade världscupavslutningen i Ryssland förra säsongen. Han har varit i Vita huset för samtal på teman ren idrott. Nu senast drog han i gång en öppen brevväxling med Wada-toppen James Taylor. 

Ingen av det här har undgått skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler. Än så länge ser han inga problem med att hans adept lägger engagemanget i antidopingdebatten ovanpå sin tuffa träningsbörda. Än så länge. 

Pichler: ”Då stoppar jag honom”

– Jag känner att han är fokuserad på träningen. Jag kontrollerar ju hans siffror varje dag. Om jag ser att det slutar funka kommer jag att slå till honom, säger Pichler. 

Om du upplever att det stjäl fokus från träningen – då kommer att du alltså att stoppa honom från att delta så aktivt i debatten?

– Ja, då kommer jag att stoppa honom. Jag kommer att säga vad jag tycker. Men vi lever ju i en demokrati, jag kan ju inte faktiskt stoppa honom från att säga saker. Men vi pratar internt om det. Om jag märker att det påverkar hans träning negativt kommer jag att ta ett hårt snack med honom. Men jag tror inte att det kommer att bli så.

 

 

Pichler är väldigt noga med att påpeka att han inte vill ta ställning till huruvida Samuelsson har rätt i sak eller ej. Men han har varnat ynglingen för att bli för känslomässigt engagerad. 

– Jag tror att den här upplevelsen kommer att bli smärtsam för honom, säger han. 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Svårt att slåss mot vindarna”

Varför?

– Min erfarenhet – och jag var likadan som han när jag var ung – är att om man står upp för en åsikt så kommer man inte få många på sin sida. Det är alltid svårt att slåss mot vindarna. Men det gör dig hårdare och visare. Jag har haft många tuffa strider. Bland annat när det gäller doping. Vi hade inte sociala medier på den tiden, men det var riktigt smärtsamt för mig. 

 

 

– Men långsiktigt hade det en bra effekt på mig, för jag blev hårdare, fick bättre självförtroende. Jag var inte rädd för att göra saker. Jag är inte rädd för någon. Tro mig, det kommer att bli smärtsamt för honom. Men han måste lära sig. Och man lär sig bara genom att vara med om saker.

– Jag säger till honom: “Du springer in med huvudet i en mur”. Men han är en ung man. Ibland känner jag att han får energi från det. Han gillar att diskutera. 

– Ibland tror han att världen är intresserad vad han tycker. Då skämtar jag och säger: “Ingen är intresserad”. Men allt har förändrats så mycket. Alla kan skriva på Twitter vad de tycker.

 

 

Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert och grundare av reklambyrån Passion Lab:

– I det här fallet finns det en genuin kunskap och ett ideologiskt driv. Han är påläst, skärpt och är en stark röst. Han har väckt väldigt mycket känslor, och han är hjälten i sagan. Han har också fått hemska dödshot från Ryssland, och det tror jag bygger en patriotism i Sverige.

– Man kan tjäna pengar på att ta debatten, teoretiskt sett. Det finns större potential än risker. Hyllade idrottspersonligheter har ett väldigt stort förtroende. Svenska folket har alltid velat helst bo grannar med idrottspersonligheter, om de fick välja fritt. Det finns mer att vinna på det än förlora. Många företag är också modigare än idrottarna själva, så då kan man vinna sponsorer på det.

Sebastian Samuelsson tar lätt på Wolfgang Pichlers ord. Han känner sig trygg i var de båda har varandra och det är ingen hemlighet att de båda pratar mycket – även ämnen utanför skidskyttet.

– Jag känner igen alltihop, det låter ju väldigt mycket som Wolfgang, säger Samuelsson och skrattar.

Foto: EBERHARD THONFELD / IMAGO/CAMERA 4 IMAGO SPORTFOTODIENST

– Vi har ju haft många diskussioner om de här sakerna och ofta är det ganska roliga diskussioner. Vi är inte alltid överens, men jag tycker att det är kul att prata med honom. Han är absolut stöttande.

Han hotar ändå med stryk.

– Ja (haha). Det känns typiskt Wolfgang. Jag tror att det är skämtsamt. Det är klart att vi pratar om det, att man ska ha en bra balans i allt. För det viktigaste för mig är ju att prestera ute i spåret. Men jag tycker absolut inte att det har varit något problem hittills.