Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varför vågar inte SVT ge tittarna sanningen?”

Så avgörs skidskytte-VM 2020.
Helena Ekholm, expert, och André Pops, programledare, i SVT:s sändningar från skidskytte-VM.
Sebastian Samuelsson efter Sveriges misslyckande i mixedstafetten i VM-premiären.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman går till hård attack mot SVT:s sändningar från skidskytte-VM. 

”Varför vågar inte SVT säga tittarna sanningen?”, skriver han i DN.

Nu svarar SVT:s kommentator Niklas Nord på kritiken som bland annat handlar om att sändningarna har stort Sverige-fokus. 

– Det stämmer inte alls, säger Nord. 

SVT och Eurosport har sändningsrättigheterna till pågående skidskytte-VM i Antholz. 

Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman går till hård attack mot SVT:s sändningar från mästerskapet i en krönika i lördagens DN.

Croneman menar bland annat att SVT försökte lyfta fram Sveriges insats i mixedstafetten i torsdags till något bättre än den var:

”SVT:s utsända gnodde in i det längsta för att få till en framgång. ”Vi kan kanske nå topp-tio”, försökte en besviken Niklas Nord som kommenterade, och även om man redan under den första sträckan kunde höra på Björn Ferry att det förmodligen var morsning och goodbye för Sverige så höll också han god ton – är det för att inte tappa tittare? I sådant fall måste det ju vara ett grovt journalistiskt tjänstefel – enda rätta hade ju egentligen varit att meddela konsumenterna att Sverige aldrig skulle förmå att komma i kapp”, skriver Croneman. 

Nu svarar SVT:s kommentator Niklas Nord på kritiken:

– Även om vi inte använde ordet fiasko så tycker jag att det kom fram att vi var besvikna på den svenska insatsen. Vi hoppas att det ska gå bra både för våra sändningar och Sverige. 

Men är det lätt att man blir för mycket hejaklack i din position?

– Det kanske det är. Jag vet inte riktigt. Men självfallet tycker jag att det är spännande med de andra placeringarna också. Jag tycker att det är jätteintressant att följa Fourcade, Eckhoff och alla de andra. Så det är inte bara Sverige som är i fokus. Men det är klart att man hoppas extra på Sverige, det tycker inte jag är någonting konstigt som svensk. 

– Och vi sa flera gånger att det var en dålig insats av Sverige, både under mixedstafetten och sprinten i fredags. Att det var en tung start för Sverige. 

– Visst, vi använder inte ordet fiasko men man kan uttrycka sig på olika sätt.

”Det stämmer inte alls”

Tv-krönikör Johan Croneman menar vidare att uppsnackat i SVT inför mixedstafetten bara handlade om Sverige. 

”SVT:s uppsnack och förhandssnack handlade BARA om Sverige. Det visades gamla upplopp och medaljstrider och man pratade om valörer på medaljerna och förhoppningar och förväntningar.”

SVT:s kommentator Niklas Nord svarar:

– Det stämmer inte alls att vi hade ett uppsnack som bara handlade om Sverige. Vi hade intervjuer med flera av de stora stjärnorna som Röiseland, Wierer, Fourcade. Och vi presenterade alla favoritlag, deras skytteprocent och diskuterade vilka som hade bäst chans. Vi påpekade att Sverige hade en liten medaljchans i mixedstafetten om allting stämmer. Vi utmålade inte alls Sverige som nummer ett. Vi sa att Norge och Frankrike var favoriter, och där bakom är det ganska jämt. 

– Att vi pratade svenskt guld och målade upp Sverige som favorit, det stämmer inte, säger Niklas Nord. 

 

LÄS MER: Hanna Öberg tog mental hjälp direkt efter loppet 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

TV: Här är några av dagens största sportnyheter

Här är några av dagens största sportnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.