Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var långt ifrån perfekt – men jag är fascinerad”

Foto: FRANK HOERMANN / DPA/IBL
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Stina Nilsson.
Foto: DEUBERT / BILDBYRÅN
Stina Nilsson
Foto: DEUBERT/IBU

ANTHOLZ. Hon gjorde samma val som Stina Nilsson. 

Drygt fyra år efter sitt byte från längdskidåkning till skidskytte är tyskan Denise Herrmann, 32, en storstjärna. 

Och hon kan både se problem och glädas med Nilssons start.  

– Den var långt i från perfekt. Men jag är fascinerad av Stina, säger Denise Herrmann.

Denise Herrmann var en av världens bästa sprintåkare i längdskidor när hon som 27-åring 2016 lämnade beskedet som överraskade en hel skidvärld. 

Tyskan hade, efter bland annat ett OS-brons i stafett och flera individuella pallplatser i världscupen, bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

Nästan exakt fyra år senare lämnade en annan framgångsrik längdåkare samma överraskande besked, också hon då 27 år gammal. 

Stina Nilsson hade bestämt sig för att göra samma resa som Denise Herrmann. 

I sina internationella tävlingsdebuter skiljer sig dock Herrman och Nilsson åt. 

Tyskan gjorde sin internationella debut i IBU-cupen i november 2016, en tävling som hon vann trots sex bom. 

Och bara en månad senare världscupdebuterade Denise Herrmann när hon körde sprinten i slovenska Pokljuka och slutade på plast 18. 

Redan samma säsong kom också den första världscupsegern för Herrmann när hon var del i det tyska lag som vann stafetten i världscupen i Pyeongchang i mars 2017. 

För Stina Nilssons del har inledning som skidskytt inte fått samma explosiva start. I sin internationella tävlingsdebut tidigare i januari, också det i IBU-cupen, slutade Nilsson på plats 99 och 69 i de två inledande sprinttävlingarna i tyska Arber. 

– Det är helt klart en tuff övergång. Svårare än många tror. Kanske förstod inte heller Stina hur svårt det verkligen är, säger Denise Herrmann. 

”Jag är fascinerad av Stina”

Herrmann har precis gått i mål i Antholz efter damernas världscupstafett där hon under söndagen var med och körde hem andraplatsen till Tyskland. 

Men hon har inga problem med att stanna till och prata om Stina Nilsson, tvärtom. 

– Jag tycker det är jätteroligt att hon också har bytt till skidskytte. Jag är fascinerad av Stina och har följt hennes resultat sedan hon började tävla, säger Herrmann och fortsätter.

– Jag har också förstått att det har varit stor uppståndelse kring Stina. Det pratas om henne också här på världscupen, så självklart har hon stor press på sig. 

”Långt i från perfekt”

Denise Herrmann menar samtidigt att Stina Nilsson inte fick den bästa starten på sitt internationella tävlande som skidskytt. 

– De första tävlingarna var långt i från perfekta. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är början. Stina kommer att bli bättre. Det ska bli intressant att se hur mycket hon utvecklas och hur bra hon kan bli, säger Herrmann som sedan sitt byte av sport har haft stora framgångar som skidskytt. Både i världscupen och på VM. 

Denise Herrmann har bland annat tagit ett VM-guld, fyra silver och ett brons sedan hon sadlade om till skidskytt. 

”Hoppas hon är här snart”

I fredags satte Stina Nilsson personbästa när hon blev 22:a i sprinten i Arber och i går togs hon ut till skidskytte-EM i Polen som inleds på onsdag. 

– Jag såg att hon blev uttagen till EM och jag hoppas att det kommer gå bra för Stina. Och jag hoppas att hon snart är här på världscupen. 

Tror att Stina Nilsson kommer att tävla i världscupen den här säsongen?

– Kanske, det beror på hur hon utvecklas och det är också tuff konkurrens i det svenska laget. De har många bra tjejer. 

Kan hon nå samma framgångar som du har gjort som skidskytt?

– I skidskytte är allt möjligt. 

För Denise Herrmanns del väntar närmast VM i slovenska Pokljuka som inleds den 10 februari. 

Där hoppas tyskan nå nya framgångar. 

– Formen känns bra och jag hoppas att jag och laget kan prestera 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.