Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen om Stinas stöd: ”Jag tänkte bara, sluta!”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONTIOLAHTI. I höstas var Johanna Skottheim ”kass”. 

Nu är svenskan fem poäng från att vara ledare i världscupen – något hon själv aldrig trodde skulle hända. 

Det gjorde däremot bästa vännen Stina Nilsson. 

– Hon har sett något i mig som jag själv inte kunnat se, säger Skottheim.

Skidskyttepremiären för Sveriges del blev en succé. Det svenska laget lämnar första världscuphelgen bakom sig med totalt fyra pallplatser. 

En av dem tog Johanna Skottheim. 

När lördagens distans summerades var svenskan en av få som lyckades med bedriften att skjuta fyra nollor. Ett facit som räckte till en tredjeplats och första pallplatsen i karriären. 

– När jag kom in på sista stå ville jag inte vara någon annanstans än just där, sa Skottheim efter loppet. 

Men det skulle komma mer från Skottheim. Under söndagens sprint blev det ytterligare två nollor för svenskan. 

Resultatet efter två tävlingar: 30 av 30 träff. 

– Det har nog aldrig hänt förut, jag trodde inte att jag skulle klara av att ladda om för det var verkligen en urladdning i går. Jag var så uppe i varv, jag kunde inte somna och jag kan erkänna att jag inte sovit många timmar, säger Johanna Skottheim.

Såg mörkt ut för några månader sen

Men backar man bandet bara ett par månader var tongångarna något helt annat.

– Jag var oerhört ojämn i höstas, riktigt kass om vi ska vara helt ärliga. 

En del i framgången ger hon nya skyttetränaren Jean-Marc Chabloz som inför menade att just Kontiolahti skulle passa Skottheim väldigt bra. 

– Han har sagt till mig att ”när du kommer till Finland så kommer du skjuta fyra nollor på distansen.” Jag har bara viftat bort det, för det har varit så långt borta för mig när jag skjutit 10 bom av 20 skott på träning. 

– Och jag tänkte bara ”sluta, det där löser sig bara inte av sig självt.” Men den här helgen så löste sig allt, kanske inte av sig själv, men den har varit bra för mig. 

Men Johanna Skottheim hyllar också klubbkamraten och bästa vännen Stina Nilsson, som sagt att Skottheim kommer göra det bra när världscupen väl skulle dra i gång. 

– Stina höjer upp mig mer än vad hon borde. Men den här helgen har ju varit riktigt bra, så hon kanske får rätt. Jag har bara inte trott det själv. 

– Stina kanske har sett något i mig som jag själv inte kunde se. 

Hur summerar du din helg? 

– Jag ger mig själv väldigt högt betyg, jag hade aldrig någonsin räknat med att vara på blomsterceremonin två gånger. Jag är bara så nöjd. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.