Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränarens tips bakom Ekholms VM-medalj

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

RUHPOLDING. Här firar Helena Ekholm sitt brons.

Samtidigt erkänner hon att utan skyttetränaren Jonas Edmans råd precis innan tävlingen vet hon inte om det gått vägen.

- Jonas sa var jag skulle stå på skjutvallen för att undvika vinden. Det visade sig vara ett medaljtips, säger Ekholm med ett stort leende.

Tre röster om Ekholms bronsbragd

TRE RÖSTER OM MEDALJBRAGDEN

Staffan Eklund

förbundskapten:

Jag blev lite orolig när hon missade ett skott i första serien. Hon har i sådana här lopp råd med en bom, men inte fler. Det var kul för Helena att hon sedan sköt fullt, men jag vet att hon laddar för nästa individuella race (masstarten på söndag) och jag tror att hon har mycket ogjort där.

 

Jonas Edman

skyttetränare:

Jag är så glad och stolt över hennes medalj. Hon är så otroligt förtjänt av den. Hon håller nerverna i styr efter bommen under den första skjutningen och det är imponerande att se.

 

Wolfgang Pichler

damtränare Ryssland:

Jag hade före loppet tippat och Helena var med bland mina tre medaljkandidater. Hon är alltid en av favoriterna på distansloppen i mästerskap. Jag jobbade ju 16 år med det svenska landslaget och känner väldigt mycket för svenskarna fortfarande.

Direkt efter medalj-ceremonin i går kväll på torget i Ruhpolding - där Tora Berger fick sitt guld, Marie Laure Brunet ett silver och Helena Ekholm sin bronsmedalj - åkte svenskan till Schwedenhaus för att bli gratulerad av tillresta svenskar.

Och äntligen fick Ekholm en chans att tacka mannen som starkt bidragit till hennes första medalj i detta VM - skyttetränaren Jonas Edman.

Vinden på skidskyttestadion är oberäknelig, så inför distanstävlingen visste inte Ekholm var på vallen hon skulle skjuta ifrån.

Vände sig till Edman

Därför vände hon sig till Edman, OS-guldmedaljören på liggande 50 meter från Sydney 2000, och ville ha hjälp.

Och Edman visste direkt hur han skulle lugna Ekholm.

- Det är några reklamskyltar som sticker ut lite grann till vänster om bana 30. Så bakom den blir det liksom lä, vilket gör att det blåser lite mindre på kroppen. Och då tyckte jag att Helena skulle stå där, säger Edman.

"Vill ha bekräftelse"

Ekholm var inte sen att lovprisa honom för hans tips:

- Efter att ha pratat med Jonas tog jag beslutet att skjuta på den plats han föreslagit. Egentligen är beslutet mitt, men man vill ha en bekräftelse på att man tänker rätt, förklarar Ekholm.

Så Edmans förslag var ett medaljråd?

- Det kan man säga, eftersom jag ju träffade nästan allt. Det är skönt att ha någon som kan hjälpa och förklara. Framför allt en som bekräftar att man tänker rätt. Det är så viktigt innan start.

- Det känns som jag gjort ett väldigt bra VM hittills, men det har inte räckt hela vägen. Därför var den här bronsmedaljen väldigt skön att ta.

Betyder den här framgången något för ditt beslut om du ska fortsätta eller inte?

- Nej, det gör den inte, menar Ekholm.

"Skönt att ha fel"

Ekholms första medalj och Sveriges tredje under detta VM, är en mer än förbundskapten Staffan Eklunds medalj-mål på två.

- Ibland är det väldigt skönt att ha fel, konstaterar Staffan Eklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.