Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränaren: ”Ångrar absolut inte valet”

Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

POKLJUKA/STOCKHOLM. Johanna Skottheim petade Mona Brorsson i damernas stafett. Efter VM-debutantens tunga första sträcka grät hon i målområdet. 

Nu försvarar landsledningen uttagningen. 

– Vi ångrar absolut inte valet, det var ungefär som förväntat, säger landslagstränaren Mattias Nilsson. 

Sverige var på förhand en av favoriterna att ta VM-guldet i damernas stafett. Linn Persson, Elvira och Hanna Öberg ansågs ha säkra plats i laget. 

Den fjärde och sista platsen till damernas stafett stod mellan den mer rutinerade Mona Brorsson och VM-debutanten Johanna Skottheim. 

Det blev den sistnämnda som fick chansen. 

Men det blev inte den VM-debut som Johanna Skottheim hade önskat. Efter strul i både det liggande och stående skyttet var Sverige långt efter. Dessutom gick det inte fort i spåret och Sverige växlade över på plats 14, nästan minuten upp till då ledande Italien. 

Och i målområdet var Skottheim förkrossad och tårarna rann. 

– Jag är besviken. Jag försöker verkligen. Men det går inte. Det är så jävla tråkigt, säger Johanna Skottheim.

Stod mellan Brorsson och Skottheim

Sverige slutade till sist femma i stafetten som Norge vann. Efteråt kommenterade landslagsledningen det faktum att Skottheim tog på sig skulden för den missade medaljen. 

– Jag tycker inte hon ska vara ledsen, säger landslagstränaren Mattias Nilsson. 

Ångrar ni laguttagningen? 

– Nej, vi ångrar absolut inte valet. Det var ungefär som förväntat. 

Hon känner att hon förstört för laget.

– Så ska hon inte känna. Vi känner inte så, och lagkamraterna känner inte så. Det är så klart tråkigt att hon känner så. 

När den svenska lagledningen meddelade laget berättade Mattias Nilsson att det var den svåraste laguttagningen han tvingats göra. 

Men varken Björn Ferry eller Helena Ekholm, SVT:s experter, tycker att ledningen borde gjort annorlunda. 

– Jag tyckte det var rätt att köra med Skottheim, säger Björn Ferry. 

– Det var rätt uttagning. Det går ju inte att säga om Mona hade kört, vi vet inte och det kommer vi aldrig få veta, säger Helena Ekholm.

Landslagtränaren Johannes Lukas poängterar att det inte bara handlar om Johanna Skottheim denna dag, utan att hela laget inte var tillräckligt bra att ta VM-medalj.

 – Jag står helt bakom vårt beslut, säger Lukas.

– Vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans. Självklart är det jobbigt att se henne (Johanna Skottheim) ledsen, men vi stöttar henne. Det gör vi nu och även senare under kvällen. De andra är inte supernöjda heller vi måste stötta alla nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.