Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Träffade psykologen direkt efter kollapsen

Foto: MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Hanna Öberg och hennes mentala coach Göran Kenttä.Foto: SportExpressen
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Hanna Öberg var förkrossad efter VM-sprinten. 

Och direkt efter loppet mötte hon upp idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Hanna måste få vara besviken, säger Kenttää som tröstade en gråtande Öberg i katakomberna under skidskyttearenan. 

Efter första skyttet hade Hanna Öberg guldläge i VM-sprinten i Antholz, men i det stående skyttet kollapsade Öberg helt och drog på sig tre bom

– Jag vet inte vad som händer. Första bommen är inte så mycket att säga om. En bom är okej. Men sedan fallerar det helt. Hela kroppen vibrerar. Jag vet inte om det är ansträngning eller nervositet, sa Öberg efter målgången samtidigt som tårarna kom. 

När Hanna Öberg hade passerat den mixade zonen gick hon direkt ned i katakomberna under VM-arenan och mötte där upp sin mentala coach Göran Kenttä. 

De båda sågs prata en stund samtidigt som Öberg såg djupt besviken ut. 

Hanna Öberg träffade psykolog efter sprinten

Efteråt kommenterade Göran Kenttä samtalet för SportExpressen. 

– Att vara elitidrottare är också att vara människa. Det här är inga maskiner. Alla kan misslyckas. Det gäller någonstans att ta lärdomar av det här, säger Kenttä och fortsätter. 

– Hanna har kommit så långt att hon sätter sig i de här chanserna att hon är i medaljläge. Bara det är att ha tagit ett stort kliv, och det kommer fler sådan här chanser. 

Att hon är så här ledsen och besviken efteråt, hur hanterar man det rent mentalt?

– Man måste få tillåta sig att vara besviken, det är det som det är att vara människa. Om man inte vore besviken skulle det innebära att det inte betydde någonting. 

– Besvikelsen måste få vara där, och man ska inte göra allt för att städa bort den. Utan i stället ta hand om den. När dagen är slut gäller det att göra ett bokslut och gå vidare och visa att man vill ha nya chanser. 

På vad sätt kan du hjälpa henne?

– Precis som jag alltid gör, det är inga konstigheter. Men jag vill inte gå in i några detaljer. 

Hur viktigt är det att man fångar upp en sådan här besvikelse direkt?

– Ibland ska man vänta med det, men har man en bra relation kan det vara värdefullt att göra det direkt. Det beror lite på hur känslosam man är. Alla är olika där. En del vill vara för sig själva en stund, andra inte. Där får man ha lite fingertoppskänsla. 

Kommer ni att prata mer redan i kväll?

– Det är mycket möjligt. Det ingår oftast i rutinerna. 

”Jag har möjligheter då”

Hanna Öberg berättade efter loppet om hur hon ser på fortsättningen av VM.

– Jag ska analysera det här nu, och efter i kväll ska jag lägga det mig bakom. Jag tror fortfarande att jag har stora möjligheter i jaktstarten.

Damernas jaktstart avgörs på söndag. 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.