Totalt kaos i stafetten: ”Verkligen en parodi”

Damernas skidskyttestafett blev ett rent kaoslopp. 

Mänger av åkare ramlade, två åkare krockade, en nation tvingades bryta när geväret inte fungerade och en italienska missade åtta av åtta skott.

– Jag tycker att det är dåligt att de inte fått till banan på ett bättre sätt, säger Anna Magnusson.

Snöoväder och blåst i Oberhof ställde till det rejält i damernas skidskytte. 

Minst sagt.

Mängder av åkare föll i spåren. Flertalet nationer sköt bort sig – på andra sträckan missade italienskan Nicole Gontier samtliga åtta (!) skott – och därtill tvingades Österrike bryta stafetten efter att gevären gick sönder.

Det var just österrikiskan Lisa Theresa Hauser som föll först av alla och fick snö i geväret. När Hauser kom till skjutvallen bytte hon till extrageväret – som inte heller fungerade. Som en följd tvingades nationen bryta.

– Det är ju inte möjligt!, utbrister kommentatorn Lotta Fahlberg i SVT.

– I princip är det kört även med reservgeväret. Jag har aldrig varit med om att någon tagit reservgeväret och kommit in på en respektabel plats, säger experten Björn Ferry.

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Björn Ferry: ”Det är verkligen parodi”

På andra varvet föll både Tyskland och Ryssland i en utförskörning och tappade flera sekunder. Och på väg in till den andra växlingen krockade USA:s och Vitrysslands åkare med varandra.


LÄS MER: Pichler varnar Samuelsson efter orden: ”Ska slå honom” 


Än värre var dagen för Nicole Gontier. Italienskan missade åtta av åtta skott (!) i stående skyttet. Totalt åkte hon sex straffrundor.

Men när hon kom in för växlingen för att lämna över – så fanns ingen lagkamrat där. Alexia Runggaldier, som skulle ta över, kom för sent till starten. 

– Vilket kaos. Runggaldier kommer för sent till start! Det där är inte populärt. Det är ganska onödigt att komma sent till start också när Gontier har åkt sex straffrundor, säger experten Björn Ferry.

– Det är nästan parodi, säger kommentatorn Lotta Fahlberg.

– Det är verkligen parodi, fortsätter Ferry.Sverige slutade sjua efter svagt skytte

På tredje varvet ramlade även Tysklands och USA:s åkare.

Sverige då?

Linn Persson gjorde en utmärkt förstarunda och växlade som tvåa. Men på andrasträckan föll skyttet ihop för Mona Brorsson som sköt bort sig. Detta sedan hon inte bara behövt använda extraskott utan även dragit på sig en straffrunda på den andra sträckan.

Brorsson kom in som 13:e åkare och skickade ut Anna Magnusson på den tredje sträckan nästan två minuter efter täten. När även Magnusson kämpade med skyttet till en början rann sekunderna i väg och avståndet till de främsta lagen blev för stort. 

Hanna Öberg gick ut som elva, tre och en halv minuter från täten. Men starkt skytte av Öberg förde upp Sverige i resultatlistan.

Magnusson: ”Det är jättetråkigt”

Ryssland vann, 33,5 sekunder före Tyskland. Sverige blev sjua.

– Den här stafetten vill jag bara glömma, säger Anna Magnusson.

Hon fortsätter:

– Det är jätteråkigt att det bli så här. Framför allt för de som ramlade och hade sönder sina gevär. De är inte billiga. Samtidigt tyckte jag att de (arrangören) gjorde rätt i att fullfölja tävlingarna.

Vädret i Oberhof kommer inte som en överraskning.

– Nej, det är nästan alltid så här i Oberhof. På ett sätt kan jag tycka att man borde kolla på att köra tävlingarna i någon annan ort i Tyskland med anledning av vädret. Sporten är ju väldigt väderstyrd, säger Magnusson.

Det var framför allt i en speciell kurva som åkare efter åkare ramlade.

– Jag är kritisk till att man inte kan få till den där banan på ett bättre sätt, framför allt kurvan. Den är snäv och blir ett enda stort plogspår. Det räcker med så lite när det är så glatt som det är, det räcker med att man är ute med skidspetsen så ramlar man, säger Anna Magnusson.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.