Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillbaka efter petningen – vill ta revansch i Tjeckien

Foto: JASMIN WALTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Mona Brorsson, 30, hade ett tungt skidskytte-VM. 

Svenskan var förkrossad över att petas i stafetten. 

– Jag älskar stafetter och att inte platsa var jättejobbigt, säger Mona Brorsson som kör förstasträckan för Sverige när världscupen återstartar. 

När skidskyttesäsongen drog i gång i finska Kontiolahti slog Mona Brorsson till med en femteplats i sprinten – tangerat personbästa individuellt.

Hon följde upp det med att vara en del av det svenska lag som vann stafetten. Men efter det har det gått tyngre. I den sista stafetten inför VM var hon visserligen en del av laget som blev trea och individuellt slutade hon femma i masstarten i Oberhof.

Men sedan premiärhelgen har de framskjutna placeringarna varit få. På VM blev det bara två tävlingar med blygsamma resultat. 

Brorsson blev 58:a i sprinten och i den efterföljande jaktstarten blev det en 53:e plats. Till masstarten lyckades hon inte kvalificera sig och hon togs inte ut till damernas stafett. 

– Det blir så när det är fyra startplatser och det är stenhårt om alla plaster, säger Mona Brorsson som petades från VM-stafetten efter de svaga resultaten. 

Du skrev att du var förkrossad över petningen?

– Ja, jag var jätteledsen då. Damstafett på ett VM – det var en av vinterns höjdpunkter. Jag älskar stafetter och att inte platsa var jättejobbigt. Samtidigt var det självklart att stötta de som åkte, man kan bara vara besviken på sig själv. Jag visste att det var väldigt tajt och att det mest troligt inte var en lätt uttagning. 

Efter det tunga mästerskapet väntade vila hemma i Östersund något Mona Brorsson uppskattade efter sju veckor hemifrån. 

– Det har varit skönt att få komma hemma och landa och ladda om. Jag har mest jobbat med det mentalt eftersom man inte får göra så mycket. 

Hon fortsätter: 

– Och jag tycker att det har gått bra. Jag försökte skifta fokus snabbt efter VM.  

Att inte prata om mästerskapet har också varit till stor hjälp.  

– Jag har varit mycket med sambon och egentligen pratat om mycket annat som inte har handlat om skidskytte utan mentalt lagt det åt sidan och försökt att vara i nuet. Det har funkat, jag känner mig laddad nu. 

”VM ligger bakom nu”

Världscupen i skidskytte har nu tagit sig till Nove Mesto, där damerna inleder med stafett och Mona Brorsson kör förstasträckan i ett lag med Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg. 

Känns det som en revansch? 

– Det känns jättekul, verkligen. Sen har jag tänkte på det där med ordet revansch, jag kan inte säga att det är en revansch. VM ligger ändå bakom nu, det går liksom inte att hänga upp sig på det. Jag är verkligen bara tacksam för varje start jag får. Jag är redo att prestera och det ska bli väldigt roligt. 

Ni ändrar om lite laget? 

– Ja, vi kör lite annorlunda, det ska bli roligt att prova ett nytt upplägg och vi har ju verkligen de möjligheterna. Det ska bli spännande att se om vi kan förvirra några motståndare. 

Brorsson växlar över till Öberg

Mona Brorsson kommer sen växla över till Hanna Öberg, som bara gjort ett par andrasträckor tidigare i sin karriär. 

– Det känns väldigt roligt att köra andra. Johannes (Lukas) tyckte vi skulle prova lite nytt. Jag tycker det är kul och jag tycker det är bra att vi provar att byta runt lite så man inte är låst på någon speciell position. Det är bra att vi mixar lite, säger Hanna Öberg. 

– Stafett är en bra tävling att dra i gång med och jag ser verkligen framemot det. Vi har ett bra lag och jag hoppas vi kan göra fyra bra sträckor och vara med och fajtas högt upp.

Den tredje sträckan kör Linn Persson innan Elvira Öberg avslutar för Sverige. Damernas stafett startar 16:05 på torsdags eftermiddagen.  

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.