Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tårarna var nära – jag blev verkligen berörd”

Yvette Hermundstad under skidskytte-VM i Östersund. Foto: BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Hon gör sin tionde säsong i ”Vinterstudion”. 

Men de senaste veckorna har varit omtumlande för Yvette Hermundstad, 47. 

– Det har varit starka känslor, säger SVT-profilen som var nära tårar i sändning. 

Ett stenkast från skidskyttestadion i Östersund gick Yvette Hermundstad i skolan. Lika nära ligger ishallen och fotbollsplanen där hon hängde som liten. 

Att komma hem till Jämtland och sända VM har varit en känslostorm för SVT:s programledare.

– Jag har längtat efter det här i tolv år. När alpina VM avgjordes i Åre förra gången tackade jag ja till att jobba med det men tvingades sedan lämna återbud för att jag var gravid. Så jag har verkligen sett fram emot det här länge.

Det är den 18:e av 19 helger med ”Vinterstudion” den här säsongen, Yvette Hermundstad har varit programledare för hälften av sändningarna. 

– Det är den längsta säsongen någonsin, plus att vi har sänt tre VM på raken. Men det har verkligen varit oerhört roligt. 

 

 

För att klara av de långa sändningarna, som under helgerna är upp emot tio timmar, viker hon inte en tum på rutinerna. 

– Jag har inte räknat hur många sändningar det har blivit i vinter. Men det är många. Och då är rutinerna viktiga för mig, att gå upp tidigt, och träna mycket. Det är en förutsättning för att hålla fokus. 

– Vi sitter upp sent på kvällarna och förbereder varje sändning. Det är lite som Hanna Öberg har sagt, ”det gäller att ta ett skott i taget”. Det är samma sak för oss, det gäller att ta en sändning i taget. 

 

 

”Upplever så mycket kärlek”

Uppvuxen i lilla Brunflo några mil utanför Östersund har alpina VM och skidskytte-VM varit extra speciella för Yvette Hermundstad. 

Hon har bott på båda ställena och har fortfarande familj och många vänner kvar i trakten. 

– Det har varit fantastiskt roligt. Även om det var 23 år sedan jag flyttade härifrån så känner jag fortfarande att det är som att komma hem, och jag åker ofta hit. Nu har jag haft lyxen att vara här i fyra veckor och jobba. 

– Jag upplever så mycket kärlek och omtänksamhet när jag kommer hit. 

Maria Pietilä Holmner och Yvette Hermundstad under skidskytte-VM i Östersund. Foto: BILDBYRÅN

Men även om hon förbereder sig minutiöst inför sändningarna fanns det en sak som Yvette Hermundstad inte hade räknat med inför vinterns VM-sändningar från Jämtland. 

Känslostormen hon drabbats av. 

– Jag var inte förberedd på hur berörd jag skulle bli. När jag hälsade välkommen första kvällen i Åre, det var verkligen omtumlande. Pernilla (Wiberg) och Maria (Pietilä Holmner) tittade på mig och undrade vad det var som hände med mig.

– Tårarna var nära då. Och jag har känt samma sak här i Östersund, det har verkligen varit starka känslor att få komma hem hit och få sända ett VM. Det var ingenting jag tänkte på innan, att jag skulle bli så berörd. 

– Men det har varit känslor av glädje och det har gett mig mycket energi. 

 

LÄS MER: SVT-profilen testade att dopa sig 

 

”Känns lite vemodigt” 

När de dubbla masstarterna i dag avslutar skidskytte-VM kommer Yvette Hermundstad att sätta punkt för VM-vintern, och det med delar av familjen på läktarna.

– Det kommer garanterat bli mycket känslor då också. 

Även om VM tar slut i dag återstår en helg med ”Vinterstudion”.

– Det känns alltid lite vemodigt när säsongen är över, samtidigt har det varit en lång säsong. Vi har jobbat stenhårt sedan i november. 

– Nu väntar tid för återhämtning och vila, och lite andra olika projekt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.