Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talanger kopierar omtalade dokumentet: ”Jag har lyckats”

Tommaso Giacomel.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

HOLMENKOLLEN. Unga skidskyttar letar ständigt efter vägar till framgång.

Två av dem har valt Nils van der Poels omtalade träningsdokument som den ultimata inspirationen.

– Jag har funderat och kört på till 100 procent. Så har jag lyckats i år, det är väldigt kul, säger norrmannen Endre Strömsheim

Tommaso Giacomel har flera pallplatser den här säsongen och lyfts fram som ett av Italiens stora framtidshopp. 

23-åringen har tidigare berättat öppet om en av hans stora inspirationer – den före detta skridskokungen Nils van der Poel. 

– Jag fick hans kompendium skickat till mig, jag läser den väl var och varannan vecka nu, berättar Giacomel.

Han fascineras av van der Poels idéer och hypoteser om träningsmängd.

– Volymen som han klarade av att genomföra var imponerande. Jag är en kille som tränar väldigt mycket redan, men tror han tränar ännu mer. Jag kommer försöka göra som honom nästa år. I alla fall under den första delen av säsongen. 

Norrmannen har kopierat upplägget: ”Kört på det till 100 procent – lyckats”

Någon som redan har översatt Nils van der Poels kompendium om träning till just skidskytte är norrmannen Endre Strömsheim. 

– Man måste gilla de extrema uppoffringarna och man måste gilla att slappa också. Det trodde jag hade passat mig väldigt bra, så jag provade att översätta detta till skidskytte, berättar han och utvecklar:

– Stora delar av sommaren kan vara ganska lik, hur kan jag specialisera detta på hösten och vintern? Det har varit en hypotes jag har funderat och kört på till 100 procent. Så har jag lyckats i år, det är väldigt kul. 

Strömsheim har gjort fina resultat i IBU-cupen under säsongen men fick chansen på skidskyttevärldens största scen först när Filip Fjeld Andersen skickades hem från VM till följd av positivt covid-test.

När det även stod klart att länderna fick flera VM-biljetter än vad som var trott flögs Strömsheim ner till Oberstdorf.

Talangerna vill träffa Nils van der Poel

Och det med besked.

Som bäst har  Strömsheim sedan VM noterats för en fjärdeplats individuellt i värlscupen, blott två sekunder från pallen. 

Varken Strömsheim eller Giacomel har träffat sin idol Nils van der Poel än. 

– Det har varit ett meddelande eller två på Instagram. Det hade varit väldigt coolt att träffa honom någon gång, säger Strömsheim.

– Jag tror han är väldigt mycket starkare än vad jag är, men det hade varit häftigt att faktiskt få träna med honom, säger Giacomel. 

Se även: Ponsiluoma tvåa i Holmenkollen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.